Rus Yolcu Uçağının Düşürüldüğü İddiası

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Mısırlı mevkidaşı Şükri ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rus yolcu uçağının Mısır'da düşmesine ilişkin basındaki ABD istihbarat kaynaklarına dayandırılan iddiaların ülkesinin görüşlerini yansıtmadığını ifade etti

KAHİRE - Rus yolcu uçağının Mısır'da düşmesine ilişkin basındaki ABD istihbarat kaynaklarına dayandırılan iddiaların, ABD yönetiminin resmi açıklaması olmadığı bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Rus yolcu uçağının Mısır'da düşmesine ilişkin basındaki ABD istihbarat kaynaklarına dayandırılan iddialar, bu yönde resmi bir açıklama yapmayan ABD yönetiminin görüşlerini temsil etmiyor" dediği belirtildi.

CNN'in ABD istihbarat kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, bir istihbarat yetkilisi "Bagaj ya da uçağın başka bir kısmına yerleştirilmiş bombanın patladığına yönelik güçlü kanaat var" ifadesini kullanmıştı.

İstihbarat kuruluşlarının resmi olarak henüz bir sonuca varmadığı vurgulanan haberde, bu kanaate kazanın meydana geldiği cumartesi gününden bu yana toplanan istihbarat raporları ile varıldığı kaydedilmişti.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus yolcu uçağının Mısır'da düşmesinin, bombadan kaynaklandığına dair iddialar üzerine "Uçağın düşme nedeni ve şeklini ancak inceleme ekibi ortaya koyabilir. Onlardan da henüz bir açıklama duymadık. Bunun dışındaki tüm açıklamalar teyit edilmemiş bilgi ve spekülasyon özelliği taşır" açıklamasını yapmıştı.

İngiltere Başbakanlığı ise uçağın düşmesinin, bombadan kaynaklandığına dair endişe duyulduğunu bildirmişti.

Şarm Eş-Şeyh-St. Petersburg seferini gerçekleştiren Airbus-A 321 tipi uçak geçen cumartesi günü havalandıktan kısa süre sonra 17'si çocuk, 217 yolcu ve 7 mürettebatıyla Mısır'ın Sina Yarımadası yakınlarında düşmüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 224 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 1 Kasım'ı ulusal yas günü ilan etmişti.
Kaynak: AA