İspanya'da 'Kurtuba Cami-Katedrali''nin Statüsü Tartışılıyor

İslam tarihi ve eserleri konusunda uzman 100 akademisyen ve araştırmacı, İspanya hükümetini Piskoposluğun Kurtuba CamiKatedrali'ni mülkiyetine geçirmesini engellemeye çağırdı

İspanya'nın güneyindeki Andalucia (Endülüs) Özerk Bölgesi'nde yer alan Cordoba (Kurtuba) kentindeki Kurtuba Cami-Katedrali'ni Katolik Kilisesi'nin sahiplenmesinden kaynaklanan tartışmalar devam ediyor.

İslam tarihi ve eserleri konusunda uzman 100 akademisyen ve araştırmacı bir bildiri yayınlayarak Kurtuba Cami-Katedrali'nin mülkiyetini savundu, Cordoba Piskoposluğu'nu "Tarihi eserlerin ehemmiyetini bilmemezlikle ve hatırasını çalmakla" suçladı.

-Akademisyenlerden ortak çağrı

İspanya, ABD, İngiltere, Fransa, Portekiz, İrlanda, Türkiye, Şili, Almanya ve Fas'tan Ortaçağ, İslam tarihi ve Doğu bilimleri konusunda uzman, 36 ayrı üniversiteden akademisyen ve araştırmacının imzasını taşıyan bildiride, İspanya hükümetine Cordoba Piskoposluğu'nun Kurtuba Cami-Katedrali'ni mülkiyetine almasını engellemek üzere müdahale etme çağrısı yapıldı

Bildiride "Kurtuba Cami-Katedrali'nin mülkiyetinin Piskoposluğa ait olduğuna dair kanuni dayanak çok zayıf, çünkü 1236 yılındaki İspanya Kralı 3. Fernando'nun Camii hakkındaki emri, ondan yararlanılması ve kullanılmasına ilişkindir, mülkiyet hakkıyla alakalı değildir" denildi.

"İspanya yargısının biraz çaba göstermesi durumunda, Piskoposluğun cami-katedrale ilişkin kanuni dayanaklarının ortadan kaldırılabileceği ve bunun için henüz geç kalınmadığı" vurgulanan bildiride, 1984 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) dünya mirasları listesinde yer alan Kurtuba Cami-Katedrali etrafındaki tartışmanın tamamen Piskoposluk'tan kaynaklandığı ifade edildi.

İspanya merkezi hükümetiyle bölgesel Endülüs hükümetinin sorunun çözümü konusunda hayal kırıklığına neden olduğu dile getirilen bildiride, "Demokratik yönetimlere yakışmayacak şekilde iki hükümetin de İspanya anayasasının tarihi eserlerin korunması, zenginleştirilmesi ve tanıtılması konusundaki maddelerin uygulanmasında ihmalkar davrandığı" kaydedildi.

İspanya'daki mevcut yasaları kullanarak kamusal yönetime hiçbir bildirimde bulunmadan Kurtuba Cami-Katedrali'ni 2006 yılında üzerine kaydeden Cordoba Piskoposluğu, 2014 yılı sonlarında tarihi binanın adındaki "Cami" ibaresini tüm turistik tanıtımlardan çıkartarak tarihi ve dini mekanın sadece "Cordoba Katedrali" olarak adlandırılmasını sağlamıştı.

Endülüs Emevi hükümdarı I. Abdurrahman'ın talimatıyla 785 yılında San Vicente Bazilikası'nın üzerine inşa edilen Kurtuba Camisi, Katolik Krallığı'nın bu bölgedeki toprakları tekrar ele geçirmesiyle 1236 yılında kilise kayıtlarına göre katedral olarak tanınmış ve 1523 yılında caminin içinde katedral inşa edilmişti.
Kaynak: AA