Savunma Sanayi'nin 'Yıldız'I Parladı

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (ytü) düzenlenen “Savunma Sanayi Günleri”nde, ulusal savunma sanayiinde dışa bağımlılığın azaltılması, yerli savunma sanayii sektörünün önemli aktörleri öğrenci ve akademisyenlerle buluştu. NASA’da çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız da etkinlik kapsamında öğrencilerle bir araya geldi, tecrübelerini paylaştı.

Savunma Sanayi'nin 'Yıldız'I Parladı
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Teknolojileri Kulübü (MAKTEK) tarafından, Makine Fakültesi Dekanlığı, Makine Teknolojileri Kulübü işbirliği ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı, High Tech Port desteği ile düzenlenen Savunma Sanayii Günleri’nin 6’ncısı, Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“MAZLUMUN YANINDA OLDUĞU İÇİN TÜRKİYE’NİN DÜŞMANI ÇOK”

Etkinliğin açılışında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, savunma sanayii deyince insanların biraz durakladığını ve tereddüt ettiğini ancak günümüz dünyasında ülkelerin kendilerini savunacak, koruyacak bir sisteme sahip olmaları gerektiğini aktardı.

Dünyadaki kaynakların tüm insanlığa yetebileceğini, tüm insanlığın rahat ve huzur içinde yaşayabileceğini vurgulayan Rektör Yüksek, günümüzde maalesef kimi ülkelerin kendi halkını daha iyi yaşatabilmek uğruna başka ülkeleri sömürmek ve saldırı amacıyla silahlar üretmekte olduğunu dile getirdi.

“Gönül isterdi ki kaynaklarımız silahlar için harcanmasın” diyen Rektör Yüksek, Türkiye’nin tarih boyunca hep mağdurun, mazlumun yanında durduğunu bunun için de birçok ülke tarafından sevilmeyen ülke konumunda olduğunu vurguladı. Yüksek, “Haklının yanında olursanız, sürekli saldırılara maruz kalırsınız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Kıbrıs Barış harekâtını başlattığı dönemlerde yerli savunma sanayinin öneminin net bir şekilde ortaya çıktığını aktaran Rektör Yüksek, o dönemde harekata karşı olan ülkelerin Türkiye’ye uçak lastiği bile vermediğini ve engellemeye çalıştıklarını aktardı.

“UZUN MENZİLLİ FÜZEYİ TÜRKİYE ÜRETİR”

Savunma sanayi teknolojisinde milliliğin önemini “Teknoloji başkasının olursa, sürekli onun kontrolünde olursunuz” diye özetleyen Rektör Yüksek, Çin tarafından kazanılan uzun menzilli füze sisteminin ihalesinin iptal edilmesi ve füzenin yerli kaynaklarla yapılacağının açıklanmasını değerlendirdi. Türkiye’nin füze sistemini yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu aktaran Rektör Yüksek şöyle konuştu: “Bazen kötü komşu kötü insanı mal sahibi yapar. Bu açıdan bakarsak aslında ihalenin iptal edilmesi iyi oldu diyebiliriz. Çok bağırdılar, çağırdılar, “Tamam biz yapalım Çin’den de almayalım” dedik. Ülke olarak tabii ki yaparız. Yapamayacağımız hiçbir şey yok. Yeter ki isteyelim. Pırıl pırıl gençlerimiz var. İran bunu yapıyor, Pakistan bunu yapıyor biz niye yapamayalım. Ama önemli olan şudur ki; ülke olarak bizim birlik beraberlik içinde olmamız gerekiyor.”

Türkiye’nin savunma sanayi noktasında geldiği noktada ürettiği ürünlerin yüzde 60’ını ihraç ettiğini hatırlatan Rektör Yüksek, bunun da sektör açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

YTÜ Makine Teorisi Sistem Dinamiği ve Kontrol Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Güçlü, etkinliğin hem öğrenciler, hem akademik kadro açısından hem de sektör temsilcileri açısından verimli geçeceğine inandığını ifade etti.

Konuşmasında savunma sanayi sistemlerinin yerlileştirilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Rahmi Güçlü, savunma sanayiine yönelik üniversite bünyesinde yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt da yaptığı konuşmada, milli savunma sanayi sistemlerinin gelişiminden bahsetti. Kurt, yerli savunma sanayi stratejisinin belirlenmesinde 2004 yılında yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında alınan hazır alım projelerinin sonlandırılması kararının önemine işaret etti.

Dünyada kullanılan pek çok üst düzey teknolojinin savunma sanayi yatırımı olduğuna işaret eden Kurt, günümüzde milyarlarca insanın kullandığı internet teknolojisinin de Amerikan ordusunun iletişiminde kullanılan bir teknoloji olarak ortaya çıktığının altını çizdi.

SAVUNMA SANAYİNİN DEVLERİ SSG’DE BULUŞTU

Etkinlik kapsamında Roketsan, TEİ, Aselsan, Tübitak MAM, Tübitak BİLGEM gibi önemli firmaların üst düzey yöneticileri “Milli Savunma Sanayimizin Dünya Pazarındaki Konumu ve Hedefleri”, “Elektronik Harp, Haberleşme ve Bilgi Güvenliği”, “Kimyasal, Biyolojik ve Radyolojik Tehditler”, “Siber Güvenlik” ve “ Milli Silah Sistemleri” gibi önemli konularda sunumlar yapacak.

Etkinlik kapsamında ayrıca Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de, Elektronik Harp, Haberleşme ve Bilgi Güvenliği konulu panelde öğrencilerle bir araya geldi.

NASA’NIN TÜRK ASTROFİZİKÇİSİNDEN “YILDIZ” SELFİE

Etkinlik kapsamında NASA’da çalışan 4 bin AR-GE mühendisi arasındaki Türk mühendislerden birisi olan Dr. Umut Yıldız’da katılımcılarla buluştu. Yaptığı bilimsel çalışmalar ve sosyal sorumluluk projeleriyle takdir toplayan Yıldız, “Yıldız Oluşumu, Büyük Veri ve Uzay Robotları” konulu konuşmasıyla NASA’da yaptığı çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Yıldız sunumunun ardından katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Umut Yıldız, etkinliğin sonunda katılımcılarla uzun süre sohbet etti. Yıldız, öğrencilerin selfie talebini de cevapsız bırakmadı.
Kaynak: İHA