Moğolistan'ın Tarafsızlık Statüsü Arayışı

Cumhurbaşkanı Elbegdorj, ülkesinin siyasi olarak tarafsız duruşuna vurgu yaptı

Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, ülkesinin tarafsız duruşunu vurgularayak, ABD'yi ve diğer müttefik ülkeleri "üçüncü komşu" politikası çerçevesinde değerlendirdiklerini söyledi.

Dış politikada tarafsızlık ilkesini kabul eden yasa tasarısı geçen hafta Moğolistan meclisine sunuldu.

Cumhurbaşkanı'nın önderliğinde hazırlanan, Daimi Tarafsızlık ve ilgili diğer yasal düzenlemeler Moğolistan Devleti Büyük Hural Güvenlik ve Dış Politika Daimi Komitesi tarafından kabul edildi.

Kanunun, Moğolistan dış politikası ile çelişmediğini, diğer ülkelerle huzurlu, samimi ve karşılıklı işbirliğini teşvik edici nitelikte bir içeriğe sahip olduğunu belirten Elbegdorj, ülkesinin haklarının yakın komşuları tarafından ihlal edilmesini engellemek için pek çok nedeni olduğunu söyledi.

Yetkililer, Moğolistan'ın Daimi Tarafsızlığı Hakkındaki Kanun'un, ülkenin ulusal güvenlik, savunma ve dış politikasının yasal çerçevesini iyileştirmesini umduklarını açıkladılar.

Elbegdorj, Eylül ayında BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Mogolistan’ın daimi tarafsızlığı, bölgede ve dünyada barış ve güvenin tesis edilmesine katkı sağlayacaktır" diyerek  ülkesinin askeri antlaşmalar yapmaktan kaçındığını belirtmişti.

Moğolistan'ın coğrafi konumunun yanı sıra yakın tarihine de vurgu yapan Elbegdorj, ülkenin, haklarını yakın komşularının ihlaline uğramaktan korumak için pek çok nedeni olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, tarafsızlığın, silahlı çatışmaya girmekten kaçınıldığı sürece bir ülkenin halkını ve topraklarını koruma fikrini telkin ettiğini ifade etti.

Mogolistan, coğrafi olarak  Doğu ve Orta Asya’da Çin ve Rusya arasında yer alıyor. Denize kıyısı olmayan ülke Moskova ve Pekin arasında denge politikası izliyor.

Maden kaynaklarının zenginliği ile bilinen ülkede ekonomi tarıma dayalı.

Bağımsız bir dış politika çerçevesinde ABD ve diğer müttefiklerini "üçüncü  komşu" kabul ederek orta bir yol izleyen Moğolistan, Elbegdorj ve milletvekilleri arasında yapılacak görüşmelerin akabinde tarafsızlık durumuna resmiyet kazandırmaya niyetlenmiş gibi görünüyor.
Kaynak: AA