Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Dodik Açıklaması

Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Bosna Hersek'teki en büyük sorunun "Dayton Barış Antlaşması" olduğunu belirterek, "Bosna Hersek'teki en büyük sorun, Dayton. Belki de en iyi çözüm, daha o zaman Dayton'da Bosna Hersek'in 'üç ayrı bağımsız devlet' olarak ilan edilmesi olurdu" dedi.

Dodik, Bosna'daki savaşı (1992-1995) sona erdiren Dayton Barış Antlaşması'nın 20'nci yılı dolayısıyla Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen "Dayton Barış Antlaşması-20 Yıllık Barış" konulu konferansta konuştu.

Dayton'un Bosna Hersek'teki başlıca sorunları çözemediğini savunan Milorad Dodik, Bosna'daki savaşı sonlandıran Dayton'un, beraberinde getirdiği siyasi sistem nedeniyle Bosna Hersek'in normal bir ülke olmasına engel olduğunu öne sürdü.

Daha önce de "ayrımcı" söylemleriyle birçok kez gündeme gelen ve uluslararası toplum tarafından da sıkça eleştirilen Dodik, Bosna Hersek'teki uluslararası kurumların "çarpık bir yapı" oluşturduğunu ileri sürerek, Dayton'un imzalanmasının ardından günümüze kadar Bosna Hersek'in yabancı güçler tarafından yönetildiğini ifade etti.

Milorad Dodik, "antlaşma" tanımının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'teki en büyük sorun, Dayton. Belki de en iyi çözüm, daha o zaman Dayton'da Bosna Hersek'in 'üç ayrı bağımsız devlet' olarak ilan edilmesi olurdu. Günümüzdeki Bosna, yamalı ve çarpıktır. Çok fazla uluslararası müdahalenin bulunduğu Bosna kesinlikle başarılı olamaz, olamayacaktır."

Kaynak: AA