Büyükşehir, Kurucu Beylerin İzinden Gidiyor

Kocaeli Büyükşehir’in tarihi sempozyumlarından 3.’sünde, Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisi Gazi Süleyman Paşa ele alınacak.

Büyükşehir, Kurucu Beylerin İzinden Gidiyor
Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, tarih sempozyumlarının üçüncüsünü düzenlemeye hazırlanıyor. Gazi Akça Koca ile başlayıp Karamürsel Alp ile devam eden süreçte “Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III”, 25-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sempozyumda Orhan Gazi’nin büyük oğlu, Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisi, İzmit’te bugünkü Orhan Camii’ni yaptıran Gazi Süleyman Paşa ele alınacak.

KURUCU BEYLERİN İZİ TAKİP EDİLİYOR

Osmanlı Devleti’nin kuruluş bölgesinde yer alan Kocaeli, bu devleti kuranların yani kurucu beylerin iz bıraktığı bir şehir olmuştur. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de kurucu beyleri genç nesillere tanıtmak ana temasıyla başlattığı sempozyumlar serisinin 3.’sünü Gazi Süleyman Paşa’nın adına düzenleyecek. Tarihi açıdan önemli birçok gelişmeye sahne olan Kocaeli Bölgesi’nin araştırılması ve avantajlarının, dezavantajlarının ortaya konulması, günümüz ekonomik ve sosyolojik çalışmalarına da katkı sağlar nitelikte olacak. Sempozyumda sunulacak bildiriler, alanında önemli araştırmacılarının Kocaeli ve çevresi hakkında yapacakları çalışmalar ve sunacakları tebliğler önemli bir birikimin sağlanmasına ve gelişimin önündeki engellerin aşılmasına, yeni projelerin gündeme getirilmesine katkı sağlayacak.

GAZİ SÜLEYMAN PAŞA KİMDİR?

Orhan Gazi’nin büyük oğludur. Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisidir (1337-1349). Rumeli Fatihi olarak bilinen Süleyman Paşa, Avrupa’ya ilk çıkan Osmanlı Beyi’dir. Süleyman Paşa, zamansız gelen ölümü olmasa idi, üçüncü padişah olarak Osmanlı’yı yönetecekti. Merkezi İzmit olmak üzere İstanbul sınırından Ankara’ya kadar olan bölgeyi yönetmiştir. 1345’ten itibaren Orhan Gazi devlet işlerindeki ağırlıklı yükü Süleyman Paşa’ya vermiştir. İzmit’te bugünkü Orhan Camii ile hamam ve medrese yaptırmıştır.
Kaynak: İHA