Felsefe Günü Etkinlikleri Bu Yıl Yitirilenler Anısına Düzenlenecek

Her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü kutlanan Dünya Felsefe Günü bu yıl, “Türkiye’de Felsefeden Kesitler: Yitirdiklerimizin Anısına” başlığıyla düzenlenecek etkinlikler çerçevesinde kutlanacak.

Felsefe Günü Etkinlikleri Bu Yıl Yitirilenler Anısına Düzenlenecek
İlk kez 2002 yılında Türkiye Felsefe Kurumu tarafından kutlanması gündeme getirilen ve UNESCO tarafından kabul gören Dünya Felsefe Günü, her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü kutlanıyor. Maltepe Üniversitesi ev sahipliğinde, 19-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan ve “Türkiye’de Felsefeden Kesitler: Yitirdiklerimizin Anısına” başlığını taşıyan etkinliklerde Türkiye Felsefe Kurumu 27. İstanbul Semineri gerçekleşecek. Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mustafa Necati Konferans Salonu’nda yapılacak olan seminer 2 gün boyunca devam edecek. Uluğ Nutku, Bilge Karasu, Nermi Uygur, Füsun Akatlı gibi yaşamını yitirmiş birçok ismin anılacağı seminerin açılış konuşmalarını, Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahu Tunçel, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yapacak.

Dünya Felsefe Günü ile ilgili açıklama yapan Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi böyle bir günün saptanmasında Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’nun çabaları olduğunu belirterek başkanı olduğu Türkiye Felsefe Kurumu’nun bu federasyonun aktif bir üyesi olduğunu söyledi.

Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken ise, ‘’Felsefe eğitiminin dünyamızda görebileceği en önemli işlevi, insanın dogmalardan arınmasını sağlayabilen bir anahtar olmasıdır’’ dedi.

Dünyadaki bütün felsefecilerin çeşitli etkinliklerle Dünya Felsefe Günü’nü kutladığını dile getiren Çotuksöken, ‘’Artık felsefe fildişi kulesinden çıktı. Ama önümüzde yürüyecek uzun ve engebeli bir yol var. Bu yolda Dünya Felsefe Günü, olup bitene, felsefi düşünmeyle ve felsefi bilgiyle bakmaya çoğu insanın ayıracak vakti olmadığı için felsefenin ne işe yaradığını göstermek ve bu amaca hizmet eden bir felsefe eğitiminin dünyamızda neler sağlayabileceğini hatırlatmak için bir fırsat oluşturuyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA