CHP vaadde zam yaptı mazot fiyatı düştü

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, dolardaki artışı gerekçe göstererek çiftçiye vaadettiği 1.5 liralık mazota yüzde 20 zam yaparken, 7 Haziran’dan bu yana dolar sadece yüzde 7.9 yükseldi. Hatta mazotun pompa fiyatı yüzde 5.23, petrol ise yüzde 24.5 düştü.

CHP vaadde zam yaptı mazot fiyatı düştü
CHP vaadde zam yaptı mazot fiyatı düştü
Ekonomiyi batıracak vaatlerde bulunan CHP’nin, ekonomi, bankacılık ve piyasalarda oluşan rakamlardan haberdar olmadığı ortaya çıktı.

Reklam filmlerinde kredi kartı faizinin silinmesi vaadiyle ilgili ‘ödemeyin, bankalarla anlaştık’ sözünü bankacılar yalanlarken, CHP’ye bir yalanlama da piyasalardan geldi.

7 Haziran seçimlerinde çiftçiye vaat ettiği 1.5 liralık mazot vaadini, 1 Kasım seçimleri için 30 kuruş artırarak 1.8 liraya çıkaran CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu vaadindeki yüzde 20’lik zamma gerekçe olarak dolardaki artışı göstermişti.

CHP vaadde zam yaptı mazot fiyatı düştü

Kılıçdaroğlu, 1 Kasım seçimlerine yönelik beyannemesini açıklarken, “Ve çiftçi kardeşim. Mazotu sana 1.5 liradan vereceğimizin sözünü vermiştim... Mazotu sadece dolardaki artış nedeniyle 1 lira 80 kuruştan vereceğiz” demişti. Oysa piyasalarda oluşan fiyatlar Kılıçdaroğlu’nu tamamen yalanladı. CHP, yaklaşık dört aylık sürede mazot vaadine yüzde 20 zam yaparken, bu sürede hem yurt içinde motorin fiyatları düştü hem de uluslararası piyasalarda petrol fiyatları sert geriledi. Kılıçdaroğlu’nun yüzde 20’lik zammına gerekçe olarak gösterdiği dolardaki yükseliş ise kendi zam oranının çok altında kaldı.

POMPADA FİYATI DÜŞTÜ

Kılıçdaroğlu 7 Haziran seçimleri öncesi ile 1 Kasım seçimleri öncesi çiftçiye vaat ettiği mazotun litresinde yüzde 20 zam yaparken, aynı dönemde mazotun pompa fiyatı yüzde 5.23 düştü. Kılıçdaroğlu’nun yine yüzde 20 zamma gerekçe olarak gösterdiği dolardaki artış ise aynı dönemde yüzde 7.9 oldu. Hatta uluslararası yatırım bankaları dahil birçok analist de 1 Kasım seçimleri sonrası siyasi istikrarsızlığın kalkması durumunda doların tekrar 2.7 seviyelerine yani 7 Haziran öncesi seviyelerine dönebileceğini belirtiyor. Yine Kılıçdaroğlu’nun vaadine yüzde 20 zam yaptığı dönemde uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yüzde 24.5 düştü. Piyasa uzmanları iki seçim arasındaki dönemde piyasada oluşan rakamların, bırakın akaryakıt fiyatlarında artışa, aksine düşüşe neden olduğuna dikkat çekiyor. Yani piyasalarda oluşan rakamlar Kılıçdaroğlu’nun yüzde 20’lik zamma gösterebileceği her türlü gerekçeyi yalanlıyor.

CHP vaadde zam yaptı mazot fiyatı düştü

KART FAİZİ DE YALAN ÇIKMIŞTI

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mazot vaadindeki zamma gösterdiği gerekçeleri piyasada oluşan fiyatlar yalanlarken, önceki gün de bankacılar kredi kartı faizinin silinmesiyle ilgili vaadini yalanladı. CHP’nin reklamlarında kredi kartı faiziyle ilgili ‘ödemeyin, bankalarla anlaştık’ yönündeki söylemlere karşın bankacılar, böyle bir anlaşmanın olmadığını söylemişlerdi. Bankacılık sektörünün tartışıldığı önceki günkü CEO Clup toplantısında konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, CHP’nin kredi kartı faiziyle ilgili reklamlarına yönelik şunları söylemişti: “Şöyle reklamlara şahit oluyoruz: ‘Ödemeyin kardeşim. (Kredi kartı faiz borçları) Yüzde 80’ini sileceğiz’. Biz o zaman mevduatın faizini nasıl ödeyeceğiz. Bu nasıl bir sistem? Bankaların faiz gelir ve giderlerine kimse bakmıyor mu? Biz komisyon ödüyoruz. Kaynakların akılcı dağılımına aracılık ederek, kaynak fazlası ile kaynak eksiğini buluşturan bir kurumuz. Bu hâlâ anlaşılmadı mı? Paranın zaman değerini herkesin çözmesi gerekli.”

CHP vaadde zam yaptı mazot fiyatı düştü