Portekiz, Sol Koalisyona Doğru Gidiyor

Portekiz'de 4 Ekim'de yapılan genel seçimler sonrası aralarında radikal görüşlülerin de olduğu 4 partili bir sol koalisyon kurulması için anlaşma sağlandığı açıklandı

Portekiz'de 4 Ekim'de yapılan genel seçimlerin kazananı olmamasına rağmen mecliste çoğunluğu yakalayan radikal ve sol görüşlü 2 parti ve 1 ittifakın (2 partili), hükümet kurma konusunda anlaşma sağladığı belirtildi.

Seçimlerden 2. büyük parti olarak çıkan Sosyalist Parti'nin (PS) lideri Antonio Costa, Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ile dün yaptığı görüşmeden sonra Komünist Parti ve Yeşiller'in oluşturduğu Demokratik Birlik Koalisyonu ittifakı ve Sol Blok partisi ile hükümeti kurmak için anlaşma sağladıklarını duyurdu.

Costa, basına yaptığı açıklamada "Mecliste çoğunluğu olan, istikrarı garanti eden, çözüm üreten ve Portekizlilerin arzusunu dile getiren bir koalisyonu Cumhurbaşkanı Silva'ya sundum" dedi. Hükümet kurma görevini bugün resmen bir partiye vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Silva'nın ise seçimlerden birinci parti olarak çıktığı için ilk olarak sağ görüşlü Portekiz Cephesi ittifakının lideri ve Başbakan Pedro Passos Coelho'ya görevi vereceği tahmin ediliyor.

2011'den bu yana Portekiz'de iktidarda olan, iki sağ partinin ittifakından oluşan Portekiz Cephesi, seçimde birinci olmasına rağmen hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu elde edememişti. Portekiz Cephesi'nin lideri ve Başbakan Coelho, koalisyon kurabilecekleri tek parti olarak görünen Sosyalist Parti ile seçimlerden hemen sonra iki görüşme yapmış ancak olumlu sonuç alamamıştı.

- Diktatörlükten sonra ikinci sol koalisyon mu geliyor?

Portekiz'de Sosyalist Parti lideri Costa'nın dile getirdiği koalisyon senaryosunun gerçeğe dönüşmesi halinde,1940'lardaki diktatörlük döneminin ardından ikinci kez bir sol koalisyon iktidara gelecek. Ancak Troyka ile mali yardım anlaşması bulunan bu nedenle de kemer sıkma politikalarının uygulandığı ülkede Komünist Parti'nin koalisyon içerisinde nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.

Demokratik Birlik Koalisyonu ve Sol Blok tarafından yapılan değerlendirmelerde, gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 130'u bulan kamu borcundan dolayı AB tarafından talep edilen bütçeye karşı çıkılıyor. PS lideri Costa, koalisyon kurmak için anlaşma sağladığı diğer sol partilerin Portekiz'in uluslararası anlaşmalara bağlılığı, AB, Avro bölgesi ve NATO'da kalma konusunda saygılı olacaklarının garantisini verdiklerini savundu.

4 Ekim'de yapılan seçimler sonrasında 230 sandalyeli Portekiz meclisindeki dağılım şöyle oluşmuştu: Portekiz Cephesi ittifakı (sağ görüşlü) 107, Sosyalist Parti 86, Sol Blok 19, Demokratik Birlik Koalisyonu (Komünist Parti ve Yeşiller) 17, Hayvanları ve Doğayı Koruma Partisi 1 milletvekili.
Kaynak: AA