Esder Kayseri Şube Başkanı Kemal Erçalık Açıklaması

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Kayseri Şube Başkanı Kemal Erçalık, "Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedeli hesaplanarak fatura üzerinden düşülmelidir" dedi.

Esder Kayseri Şube Başkanı Kemal Erçalık Açıklaması

ESDER Kayseri Şube Başkanı Kemal Erçalık yaptığı açıklamada, ""Yıllardır esnafın ve vatandaşın elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak bedelinin haksız bir uygulama olduğunu uzun yıllar söylemiştik. Şimdi adalet yerini buldu ve bu paraları geri ödeme vakti geldi. Toplamda 3 milyar liraya varan kayıp-kaçak bedeli geri ödenecek. Burada izlenecek yol, geriye dönük hesaplanan miktar aboneye bildirilip fatura üzerinden indirim olarak yansıtılmalıdır ve bu miktar faturada belirtilmelidir” dedi.

Erçalık, şunları söyledi:
"Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğuna ilişkin verdiği kararın zaman kaybedilmeden uygulanması gerekir. Türkiye'de 34 milyon 866 bin 57 bin elektrik abonesi vardır. Özellikle esnafımız her ay yüklü miktarda elektrik faturası ödemekteydi ve bu kararla son 10 yıllık alacakları hesaplanıp gelecek dönem faturalarından düşürülmelidir. Türkiye'de kayıp-kaçak oranları şu anda yüzde 14-15'ler civarında. Ancak bölgelere göre oranlar değişiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 70'lere kadar çıkıyor. Kayıp-kaçağın Türkiye faturasının yıllık 2,7 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Vatandaşın 3 milyar liraya varan kayıp-kaçak bedeli geri ödenmeli. Bunun için de vatandaşlarımızın son 10 yıl içerisinde ödemiş oldukları kayıp kaçak bedelleri bürokrasiye gerek kalmadan hesaplanıp abonelere bildirilmelidir. Kararın ardından vatandaşların dağıtım şirketlerinin önünde kayıp-kaçak bedellerinin hesaplanması talebiyle uzun kuyruklar oluşturuyor. Dağıtım şirketlerinin, abonelere ait son 10 yıla ait alacaklarını hesaplaması gerekir. Tüketici mahkemelerine başvurunuzu yapabilirsiniz. Tüketici hakem heyetlerine, kaymakamlıklara ve mahkemelere gitmeden sonraki dönem faturalarında belli oranlarda indirime gidilerek abonenin alacaklarının sıfırlanabilir. Böyle olması halinde hem vatandaşlar mağdur olmayacak, hem de tüketici hakem heyetlerini, kaymakamlıkları ve mahkemeleri bu yükten kurtarmış olacaklar. Bunun içinde acilen düzenlemeye gidilmelidir. Dürüst vatandaşı korumak devletin asli görevleri arasındadır."
Kaynak: İHA