Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan Açıklaması

Ahi Evan Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Osmanlıca'nın Türkçe'nin imparotorlukçası olduğunu söyledi.

Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan Açıklaması

Ceylan İhlas Haber Ajansı (İHA) 'ya yaptığı açıklamada, "Osmanlıca Türkçe'nin imparatorlukçasıdır. Osmanlıca bizim medeniyet dilimizdir. Osmanlıca Türklerin kültür ve sanat dilidir" dedi.

EN BÜYÜK İMPARATORLUK OSMANLILAR DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞMİŞTİR
Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, "Bir millet (Türkler) tarihlerinin en büyük imparatorluğunu Osmanlılar döneminde gerçekleştirmiştir.O zaman da yüz ölçümümüz 22 milyon kilometre karedir. Bu 22 milyon kilometrekarelik topraklarda çok farklı insanları idare etmişler ve bu münasebette bulunulan insanlarla kelime alarak kelime vermişsiniz, onlarla bir nevi komşuluk yaparak dil etkileşiminiz oluşmuş. Bu etkileşim sonucunda Osmanlıca denilen imparatorluk dili oluşmuş, bu dil ile biz bir cihan imparatorluğunu idare etmişiz. Bu dil ve alfabe ile kütüphaneler dolusu eserlerr vermişiz. Sizin ecdadınız Osmanlılar döneminde Osmanlıca denilen imparatorluk dili ile ortaya koymuşlar. Bir dönem sonra imparatorluk dilinden vazgeçilmiş ancak o hazineler kütüphanelerde kilitli kalmış kütüphanelerde saklı eserler kalmış şuan anlaşılan kadarı ile yapılmak istenen o hazine ve kütüphanelerden istifade edilmek isteniyor" diye konuştu.

GERİYE DÖNÜŞ DEĞİL YENİ MEDENİYET SENTEZİ ORTAYA KOYMAK İÇİN GEREKLİ
Hükümet tarafından yapılan Osmanlıca söylemlerinin geriye dönüşü değil, yeni bir medeniyet sentezinin ilk adımları olduğunu anlatan öğretim görevlisi Ceylan, "Bu durum geriye dönüşü değil, yeni bir medeniyet sentezi ortaya koymayı ifade eder. Ben çalıştığım dönemler de özellikle Kütüphaneler Genel Müdürlüğü yaptığımda çok üzülmüştüm. İstanbul'da Türkiye'nin en muhteşem el yazması kütüphanesi 'Atıf Efendi Kütüphanesi' vardı. Orada ki eserler rutubetee ve bakımsızlığa terk edilmişti. Onu gördüğümde çok üzüldüm orada 10 bin'in üzerinde el yazması kitap vardı. O dönemde yaptığımız ilk iş onu kurtarmak için proje geliştirmek oldu. Çoğu öğrencimiz el yazması kütüphanelerden istifade edemiyor. Osmanlıca yazılı kitaplarımız var fakat hiç kimse Osmanlıca'yı bilmiyor. Ben hükümetin bu girişimini o hazinelere ulaşmak için gerekli anahtarları yapmaya benzetiyorum. Elbette bu dili ve alfabeyi yeni nesiller öğrenmelidir. Sosyal Bilimler, İlahiyatçılar, kültür ve medeniyetle uğraşan insanlar öğrenmelidirler ve bütünü ile bizim medeniyet dilimizin zenginliklerinden o alfabemizle yazılan eserlerden istifade etmenin yolu açılmalıdır. Osmanlı'yı sevmek medeniyeti ve kültürü sevmektir. Osmanlı'yı sevmek Türk'ü sevmektir çünkü, Osmanlılar bizim cihan devleti olmamızı sağlayan ecdadımızdır. Onun da alfabesini öğrenmekten tabi ne olabilir. Biz bilmediğimizin düşmanıyız .Şuanda söylenenler cehalet eseridir. Öncelikle cahaletimizi yenmeliyiz. Ondan sonra ise medeniyetimizi ve aydınlık Türkiye'yi inşa etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

AHİLİĞİN ASIL KAYNAKLARI OSMANLI TÜRKÇESİ İLE YAZILMIŞTIR
Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Ahiliğin asıl kaynaklarının Osmanlıca Türkçesi ile yazıldığını belirterek açıklamada bulundu. Ceylan, "Ahiliğin asıl kaynakları Osmanlıca Türkçesi ile yazılmıştır ve Türkiye'nin bir çok yerinde el yazması Ahilik kaynakları bulunmaktadır. Biz onlara ulaşıp okuyamıyoruz, ecdadın yazdığı alfabeyi bilemiyoruz. O donanımda tarihçi ve kültür adamlarımız yok. Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasının farklı yerlerinde ki kütüphaneler maalesef saklı bir şekilde duruyor. Bu tarihi değerleri gün yüzüne çıkarmak yeni neslin Osmanlıca'yı öğrenmesine bakıyor" şeklinde açıklamalar da bulundu.
Kaynak: İHA