'Uluslararası Buz Tırmanış Festivali'Ne Doğru

Uluslararası Dağcılar Birliği (UIAA) Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Akıncı, buz festivaliyle ilgili olarak, "Bu yeni doğmuş bir bebek ve eminim süratle büyüyecek" dedi.

Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek "Uluslararası Buz Tırmanış Festivali" öncesinde Müceldili Konağı'nda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, festival için kente gelen 26'sı yabancı 172 dağcının katıldığı toplantıda, önümüzdeki yıl da buz tırmanma şampiyonasına ev sahipliği yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Erzurum'un sahip olduğu tesislerin Türkiye'nin birçok ili ve dünyanın bazı ülkelerinde bulunmadığını belirten Sekmen, "Tırmanışlar 25 ile 300 metre uzunluğundaki şelalelerde gerçekleştirilecek. Görüldüğü gibi bir dönem külfet olarak adlandırılan kar ve buz, bundan sonra kentin tanıtımında büyük önem taşıyacak. Bu nimetin tanıtımı noktasında, Dadaşlar diyarını kış ve doğa sporlarında dünyanın incisi Davos yapmakta oldukça kararlıyız" dedi.

- "Kardan buzdan faydalandırabiliriz"
UIAA Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Akıncı, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Erzurum'un yıllardır kar ve buzu külfet gibi düşündüğünü ifade etti.

Kentteki öğrenci potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Akıncı, şunları kaydetti:
"Onları dağlara çıkartıp kardan buzdan faydalandırabiliriz. Ben 11 yıldır uluslararası federasyonda yönetim kurulunun içindeyim. Bana 'ülkenizde buz tırmanışıyla ilgili bir faaliyet yok mu, bir şey yapabilir miyiz' diye hep sorarlardı. Bulamazdım kimseyi. Erzurum'da belediyenin desteği ile bu potansiyeli harekete geçirme fırsatı bulduk. Bu yeni doğmuş bir bebek ve eminim süratle büyüyecek. Bu konuda benim yurt dışında bağlantılarım çok iyi. Eminim önümüzdeki yıllarda, hatta önümüzdeki yıllara kalmadan harekete geçeceğiz."
Kafile, toplantının ardından konaklayacakları Uzundere ilçesine hareket etti.
Kaynak: AA