Van'a Yapılan Çevre, Orman ve Su İşleri Yatırımları

Van'a 13 yılda, 800 milyon liralık, çevre, orman ve su işleri yatırımı yapıldığı bildirildi.

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, Van'da ağaç dikme ve çevre konusunda Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinin yürütüldüğünü belirtti.

Ağaç dikme ve çevre hassasiyeti konusunda kimsenin AK Parti'yi eleştiremeyeceğini belirten Çiftçi, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Ağaç dikme ve çevrecilik konularında Cumhuriyet tarihinin en büyük projesini yürüttük. Bu topraklara en çok fidanı biz diktik. En büyük ağaçlandırma seferberliğini biz yaptık. İlimiz de de 63 bin dekar arazide 3 milyon adet fidan toprakla buluştu. Enerjiye dönüştürmek ve hava tahminlerini daha isabetli yapabilmek için son 13 yılda Van'a yapılan yatırımları artırdık. İnşa ettiğimiz sulama projeleri ile 322 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Ayrıca, 6 bin 800 dekar arazinin de sulama suyu hazır. Hizmete aldığımız bazı sulama tesisleri, Van Karasu sulaması, Gürpınar sulaması 2. kısım inşaatı, Erciş sulaması ana kanalı yenileme, Van Bahçesaray Altındere sulaması, Özalp Aşağı Tulgalı Göleti ve sulaması. Bunlarla birlikte Erciş-Pay sulama tesisi kapsamında yaklaşık 170 bin dekar arazi suya kavuşacak."
Ülke genelinde başlatılan "Bin Günde Bin Gölet" Projesi kapsamında Van'ın da nasibini aldığını bildiren Çiftçi, proje kapsamında kente 7 gölet inşa edildiğini belirtti.

Böylece suya hasret 8 bin 500 dekar araziyi suyla buluşturacaklarını kaydeden Çiftçi, açıklamasında, "İnşa ettiğimiz 48 taşkın koruma tesisiyle, 56 meskun mahal ve binlerce dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Ayrıca çalışmalarına devam ettiğimiz 24 taşkın koruma tesisiyle vatandaşlarımızı ve arazilerini korumaya devam ediyoruz. Aynı dönemde orman köylerinde yaşayan 596 aileye yaklaşık 1,5 milyon lira kredi verdik. Su tutulan Morgedik Baraj Santral ünitesi ile yılda 10,88 milyon kilowat saat enerji üretilecek" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: AA