Yetkin'den Kurbanlık Değerlendirmesi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, “Büyükbaş hayvan fiyatları 4 bin-9 bin, küçükbaş hayvan fiyatları 400 ile 900 lira arasında değişmektedir.

Bu yıl fiyat artışı ortalama enflasyonun üzerinde olsa da, besicilerin geçen yıldan bu yıla özellikle yem fiyatlarındaki artış, nakliye konusundaki masrafları, hayvan pazar yerlerindeki astronomik düzeydeki yer fiyatları ciddi biçimde yükselmiştir” dedi.


TZD Başkanı Yetkin, Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Yetkin, Türkiye’de yeterli kurbanlığın bulunduğunu vurgulayarak, geçen yıl 851 bin büyükbaş, 2 milyon 331 bin küçükbaş hayvan kesildiğini ve 2014 yılında ise bir milyon 207 bin büyükbaş, 2 milyon 645 bin küçükbaş hayvan kurbanlık olarak satışa sunulmaya hazır olduğunu ifade etti.

Yetkin, fiyatlarda yüzde 15-20 arasında fark görüldüğüne dikkat çekerek şunları dedi:
“Büyükbaş hayvan fiyatları 4 bin-9 bin, küçükbaş hayvan fiyatları 400 ile 900 lira arasında değişmektedir. Bu yıl fiyat artışı ortalama enflasyonun üzerinde olsa da, besicilerin geçen yıldan bu yıla özellikle yem fiyatlarındaki artış, nakliye konusundaki masrafları, hayvan pazar yerlerindeki astronomik düzeydeki yer fiyatları ciddi biçimde yükselmiştir. Ancak, önümüzdeki günlerde özellikle Güney Doğu bölgemizde hem sağlık hem de üreticilerimiz açısından riskli bir durum ortaya çıkmış durumdadır.”
170 bine varan mültecinin sınır kapısından Türkiye’ye girdiğini hatırlatan Yetkin, mültecilerin yanlarında getirdikleri hayvanların herhangi bir sağlık taramasından geçirilmediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün yapılan açıklamalarda tüm bu hayvanların devlet tarafından alınarak, Et ve Süt Kurumu’na verilmesi, bu hayvanların kesilmesi ve paralarının ödenmesi gündeme gelmiştir. Böyle bir uygulamaya karşı değiliz. Sınırdan geçen hayvanların en azından karantina bölgesi oluşturularak, hayvanların orada toplanması ve ön bir incelemeyle, kontrolle, kontrolden geçirildikten sonra bu hayvanların kesimlerinin yapılması en doğru olanıdır.”
Sınıra gelen kişilerin bu hayvanları alarak, Şanlıurfa hayvan pazarında sattıklarını belirten Yetkin, sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir karantinaya ihtiyaç vardır. Besilik dana ithalatının doğru olduğunu söyledik. Bunu Kurban Bayram’ından önce değil de bayramdan sonra gerçekleşmesinin daha doğru olacağını düşündük. Türkiye’nin bana göre normal koşullarda Türkiye’deki küçükbaş hayvanlara eğiliminin artması lazım. Türkiye’nin küçükbaş hayvan sayısını artırıp, büyükbaş hayvan mevcudiyetini koruması lazım. Büyükbaş hayvan Türkiye’nin iklim koşullarına uygun değil. Süt inekçiliğinden dolayı, süt para etmediğinde süt hayvanları kesilmekte. Onun için Türkiye’nin kademeli olarak koyun, keçi varlığını artırması lazım. Yağışlar büyükbaş hayvan yetiştirmeye müsait değildir”
Yetkin, hayvan alırken vatandaşın dikkat etmesi gereken unsurları da şöyle sıraladı:
“En önemlisi, hayvanların zayıf, çelimsiz değil canlı olması lazım. Gözleri parlak, burunların nemli olması gibi kriterler var. Kulak küpesine dikkat etmek lazım. Hayvanın pasaportuna bakmak lazım. Küçükbaşta da veteriner tarafından verilen Nakil Sağlık Raporu’na dikkat etmek lazım. Hayvanların sağlık durumuna bakmak için ‘Gebelik testi’ dediğimiz gebelik testi yapılıyor. Tüm alıcıların, bunu kontrol ettirdikten sonra almalarında büyük fayda var.”
Kurban Bayramı’ndan sonra et fiyatlarında belirli bir gevşemenin yaşanacağına dikkat çeken Yetkin, fiyatlardaki gevşemenin 2-3 ay süreceğini ve daha sonra fiyatların normale döneceğini kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “Bu dönemde et fiyatları beklenen fiyatlara ulaşmamıştır. Kurban fiyatları normal şekilde seyretmektedir.”
Kurban fiyatlarının yüzde 40 artmasına ilişkin olarak Yetkin, “Yıllardır aynı sistem uygulanır. İstanbul Anadolu yakasında hayvan ucuz. Avrupa yakasında pahalı. Fiyatlardaki fark hayvanların pazara geliş sayısıyla ilgili. Avrupa’ya Tekirdağ tarafından getiriliyor. Nüfus yoğun olduğu için pahalı oluyor. Bugün Avrupa yakasıyla, Anadolu yakası arasında bin 500-2 bin liraya varan fiyat farkı var. O bölgede hayvanlar daha az pazara indiği için daha pahalı oluyor. Yem fiyatlarına geçen yıl yüzde 32 zam yapılmış, bu sene yüzde 50 oranında zam yapılmış. 50 metrekarelik bir yer bin lira. 15 gün tutsa, 15 bin lira” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA