Diyarbakır’da Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi Galası

Diyarbakır’da Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi galası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla gerçekleştirildi.


Bir otelde düzenlenen Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi galasına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Cuma İçten, Kudbettin Arzu, Oya Eronat, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve uluslararası katılımcılar ile çok sayıda kişi katıldı

Bakan Eker, yaptığı konuşmada, bölgenin milyarlarca insanın besinini oluşturan temel gıda maddesi buğday başta olmak üzere temel tarım ürününün anavatanı olduğunu söyledi.

Bakan Eker, “Akmakta olan Dicle’yi 60 kilometre takip edersek yakın bir geçmişte arkeologların tespit ettiği Körtik Tepe’ye ulaşırız. 12 bin 500 sene önce Körtik Tepe’de insanlar üretim yapıyordu. Yerleşik hayat vardı. Bunu sadece biz Diyarbakırlılar bilmiyoruz. Bütün konuyla ilgili literatür ve dünyadaki referanslar söylemekte. Bu kongrenin bu şehirde uluslararası katılımla bu ad altında bu başlıkla yapılması bir ilktir. Dilerim ki bu son olmayacaktır. 3 gündür burada devam eden, çok sayıda Türkiye’den ve uluslararası camiadan katılımcının iştirakiyle yapılan bu kongre inşallah giderek gelişerek ve büyüyecektir. Düzenli aralıklarla bu kongre tekrarlanacaktır” dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Eker, uluslararası katılımcılardan dereceye girenlere plaket takdim etti. Program Dicle Üniversitesi Orkestrası’nın konseri ile sona erdi.
Kaynak: İHA