Yaşam Savaşını Kaybeden 'Yeşil Kaplumbağa', Müzede Sergilenecek

Trabzon'da balıkçı ağlarına takıldıktan 2 gün sonra yaşam savaşını kaybeden "yeşil kaplumbağa", Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce oluşturulacak balık müzesinde sergilenecek.


Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da balıkçıların ağına nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan ve halk arasında "yeşil deniz kaplumbağası" olarak adlandırılan "Chelonia mydas" türünün takıldığını anlattı.

Aydın, yeşil deniz kaplumbağasının özellikle Akdeniz'de yaşam sürdüğünü belirterek, "Yeşil deniz kaplumbağası çok ender görülen türdür. Karadeniz'e nasıl geldiğini bilmiyoruz. Kaplumbağanın Karadeniz'e gelmesinin birçok etkeni olabilir. Ekosistemdeki değişiklik de bunda etken olabilir" dedi.

Karadeniz kıyılarına gelen bu kaplumbağanın balıkçı ağlarına takıldığını dile getiren Aydın, "Bu çok istenilen bir durum değil ve çok üzüldük. Balıkçı ekibimiz vakit kaybetmeden bize haber verdi. Veteriner hekimlerimiz, biyologlar ve Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü mühendislerimizden oluşan ekibimiz kaplumbağayı canlı şekilde enstitümüze ulaştırdı. Enstitümüze getirilen kaplumbağa, ekibimizin müdahalelerine rağmen kurtarılamadı" diye konuştu.

- 40 yaşında olduğu tespit edildi

Aydın, rehabilitasyon sağlanabilseydi kaplumbağayı markalayarak denize bırakmayı düşündüklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaplumbağanın tekrar rehabilitasyonunun sağlanması için yoğun çalışma gösterdik. Gayret ve çalışmalarımıza rağmen başarılı olamadık. Arkadaşlarımız bu kapsamda kaplumbağanın gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlattı. Öncelikle kaplumbağanın ölüm nedeninin anlaşılabilmesi için otopsi yapıldı. Ön sonuçlara göre kaplumbağanın su yuttuğu için öldüğü belirlendi. Kesin sonuçlar ise analiz ve tahlillerden sonra çıkacak."

Kaplumbağadan DNA örnekleri alındığına da dikkati çeken Aydın, "Kaplumbağanın gerekli ölçüleri ve bilimsel incelemeleri yapıldı. İncelemeler sırasında yeşil deniz kaplumbağasının 40 yaşında olduğunu tespit ettik. Oldukça yaşlı ve büyük olan kaplumbağayı yaşatmayı çok isterdik ama olmadı" dedi.

Doç. Dr. Aydın, nesli tükenmekte olan kaplumbağayı gelecek nesillere göstermek istediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Enstitümüz bünyesinde kuracağımız Türkiye Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi çatısı altında Türkiye'nin en kapsamlı balık müzesini açmayı planlıyoruz. Karadeniz'de balıkçı ağlarına takılan yeşil kaplumbağayı da enstitümüz bünyesinde oluşturacağımız balık müzesinde sergileyeceğiz. Ekibimiz tarafından dondurularak, müzede sergilenecek hale getirilen yeşil kaplumbağa, müzede bir değer olarak gelecek nesillere aktarılacak."

Kaynak: AA