10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali Sona Erdi

Çubuk'ta, bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Çubuk Kültür Festivali düzenlenen kapanış seremonisi ile sona erdi.

10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali Sona Erdi

Festival süresince yurt içi ve yurt dışından binlerin akın ettiği 10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali bu yılda kapanış seremonisi ile sona erdi. Festivalin kapanış töreninin yapıldığı Atatürk Parkı ve Atatürk Caddesi tarihi gecelerinden birini yaşadı. Zaman zaman yağan yağmura rağmen vatandaşların akın akın geldikleri festival alanındaki turşu stantlarında onlarca ton turşu satıldı. Bu arada vatandaşların, kalabalık gruplar halinde festival alanına akın etmesi ilginç görüntüler oluşturdu. Bu yıl ki festivalde festival alanına yeni sokak ve caddelerin eklenerek genişletilmesi bile gelen insan seli karşısında yetersiz kaldı. Festivalin kapanış programını izlemek için Atatürk Parkında binlerce insan geldi.

KÜLTÜR MEYDANINDA GELENEKLER YAŞATILDI
Yıldırım Ahalisi Derneği üyeleri tarafından hazırlanan Kültür meydanında taş dibekte buğday döven kadın ve erkeklerin yanı sıra meydana kurulan Yörük çadırında yün eğiren, bulgur kaynatarak hedik yapanlar, dibek dövenler, taş değirmende bulgur öğütenler, gözleme, cızlama, el işleri yapan ve turhan çalkalayan kadınlar unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri yaşattılar. İlçenin kültürel tarihini görme şansı yakalayan ziyaretçiler meydanda yakılan ateşin etrafında sinsin oynarken, bir taraftan da ikramlardan tatma fırsatı buldu.

YÖRESEL ÜRÜNLER PAZARI DOLDU TAŞTI
Festival kapsamında köylüler tarafından getirilen yöresel ürünler, festivale gelen vatandaşlardan ilgi gördü. İlçenin köylerinde oturan vatandaşların getirdiği doğal ürünler olan, domates, kavun, elma, armut, biber, salatalık, kırmızıbiber, ağlat, alıç, badem, köy ekmeği, fasulye, mercimek, bulgur, hedik, peynir, yoğurt, tarhana gibi ürünler ilgi gördü.
Festival süresince kordon boyu kurulan stantlarda vatandaşların satın alması için bazlama, cızlama, gözleme, Çubuk baklavası, saç kavurma gibi Çubuk’a özgü birçok yöresel lezzet satışa sunuldu.

FESTİVALE ÖZGÜ TURŞUCULAR CADDESİ OLUŞTURULDU
İlk defa bu yıl turşu satışı yapan esnafa ayrı bir cadde oluşturuldu. Kıbrıs Caddesi boyunca yan yana konuşlandırılan turşucuların daha çok turşu satışı yapmaları sağlandı. Ulaşımı kolay olması amacıyla turşu sevkiyatının daha rahat yapılması amacıyla seçilen Kıbrıs Caddesi, turşucular tarafından tam not aldı.

FESTİVALE ‘TÜRK DÜNYASI VE KOMŞULARI MÜZESİ’ DAMGA VURDU
Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi Bekir Ağalar Konağı'nda, ilçenin tarihi sürecini anlatan eser ve eşyaların yanı sıra Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Pakistan, Afganistan, Güney Kore, Çin ve Japonya büyükelçilikleri tarafından ülkelerinin, gelenek ve kültürlerini tanıtan bölümlerinde bulunduğu ‘Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi’ festival süresince en çok ziyaret edilen bölüm oldu. Özbekistan ve Tacikistan büyükelçilikleri tarafından Özbek ve Tacik pilavları dağıtılırken, Yıldırım Ahalisi Derneğine bağlı köylüler tarafından pişmaniye ve hoşmerim gibi ürünlerde ziyaretçilere ikram edildi. Geçmişten günümüze ilçenin kültürel tarihini görme şansı yakalanan müze, gece geç vakitlere kadar açık kalırken festivale de renk kattı.

KÜLTÜR VE SANAT CADDEYE TAŞTI
Festivallerde iki ayrı bölümü kurulan kültür ve sanat eserlerinin oluşturulduğu stantlar bu yıl ki festivalde Atatürk Caddesi’ne taşındı. Başta Çubuk’a özgü değerli taşların ve çeşitli takı ve süs eşyalarının bulunduğu stantlar da, hat sanatı, cam işleme, filografi sanatı, el işi örgüler, maketler, yumurta kabuğu ve kabak oymacılığı, çeşitli cinste doğal taşlardan oluşturulan takılar gibi çok sayıda kültür ve sanat eserleri bir taraftan sergilenirken, bir taraftan da satışa sunuldu.

YILDIRIM BEYAZIT VE EMİR TİMUR FİGÜRLERİ FOTOĞRAF ÇEKTİRENLERİN MEKANI OLDU
Festival alanının girişine yerleştirilen Yıldırım Beyazıt, Emir Timur ve askerlerinden oluşan figürler fotoğrafseverlerin ilgi odağı oldu. Festival süresince özellikle sosyal medya kullanıcıların fotoğraf çektirdiği figürler, sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraflar arasına girdi.

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ VE YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SANATÇILARI FESTİVALE RENK KATTI
Festival etkinlikleri çerçevesinde Atatürk Parkı’nda kurulan sahnede animasyon, jonglör gösterileri, spor gösterileri ve çeşitli yarışmaların yanı sıra İbrahim Altınışık, Ankaralı Yasin, Ahmet Yılmaz, Ankara Rüzgarı, Kent Orkestrası, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arif Demir ve ekibi, Çubuklu Selami, Kültür Bakanlığı Sanatçıları, Ömer Göksu, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi Devlet Konservatuarından gelen sanatçıların konserleri ilgiyle izlendi.

DESTEK VE EMEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜRLER
Dört gün süren festivali kazasız belasız geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Gerçekten dört gün çok yoğun bir misafir akınına uğradık. Yüzbinlerce insan ilçemize geldi. Bizleri tanıdı, ilçemizi tanıdı, ilçemizden ürünler aldılar ve giderlerken de yüzlerinde memnuniyet ifadelerini gördük. Onların mutluluğunu görünce bundan dolayı bizde mutlu olduk. Sadece Ankara’dan değil yurt dışından ve çevre illerden insanlar geldi. Gerçekten Çubuk adına, şanına değer bir festival icra ettik. Ben emeği geçen başta Sayın Kaymakamımız Cemal Şahin olmak üzere tüm destek veren, emek veren kardeşlerimize buradan teşekkürlerimi arz ediyorum.’’

ALDIĞIMIZ GÜZEL ENERJİYLE FESTİVALE DEVAM
Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda çok güzel bir şekilde festivalin tamamlandığını ifade eden Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, ’’Buradan aldığımız güzel enerji ile önümüzdeki festivale daha iyi bir şekilde hazırlanmaya şimdiden başlanılacağını umut ediyorum. Önümüzdeki festivalde buluşmak üzere Allah'a emanet oldun’’ dedi.

Ankaralı Yasin’in konseriyle son bulan festival sonrası Başkan Acehan, festival süresince görev yapan belediye personeline teşekkür etti.
Kaynak: İHA