'Rusya'ya Gıda İhracatı Enflasyonumuzu Etkilemez'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Rusya'ya gıda ihracatının Türkiye'nin gıda enflasyonuna etkisinin olacağını zannetmiyorum. Rusya'ya ihracatımızın büyük kısmının 2015 yılında olacağını öngörüyoruz" dedi.

Büyükekşi, Anadolu Ajansı'nın üst üste ikinci defa global iletişim ortağı olduğu, geçen yıl 15 ülkeden toplam 64 konuşmacının yer aldığı ve 50'den fazla ülkeden binin üzerinde davetlinin katıldığı 5. İstanbul Finans Zirvesi'nde (IFS) AA Finans'ın ihracat politikaları ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Her üç ayda bir ihracat eğilim anketleri yaptıklarını ve bundan sonraki çeyreklerde de ihracatın büyümeye katkı vereceğini o anketlerde gördüklerini ve bu yılın 2. çeyreğinde ihracatın büyümeye net katkısının 2,9 puan olduğunu anımsatan Büyükekşi, üçüncü ve dördünce çeyrekte de ihracatın büyümeye pozitif katkı vereceğini ifade etti.

Büyükekşi, şunları kaydetti:
"İhracatın büyümeye pozitif katkısını vazgeçilmez olarak görüyorum. Çünkü Türkiye'nin büyümesini sürdürebilmesi için büyümesinin sağlıklı olabilmesi için özellikle üretime ve istihdama katkı sağlamak için ihracata dönük bir üretim stratejisinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için Türkiye'nin katma değerli, inovatif ve yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesine yönelmesi gerekir.
Bunu sağlayabildiğimiz sürece ihracat büyümeye pozitif katkısını sürdürecektir. İhracatın pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Bölgemizde Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlik, Suriye'de üç yıldır devam eden sıkıntılar ve Irak'taki IŞİD'in yapmış olduğu vahşetler, İsrail-Filistin gerginliği gibi çevremizde ateş çemberi varken ihracatçılarımız yılın 8 aylık döneminde yüzde 5,5'lik bir büyüme gerçekleştirdi."
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yarın Rusya ekonomi bakanı ile yapacağı görüşmeye TİM'in de katılacağını bildiren Büyükekşi, bu toplantıda Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı konusunun ele alınacağı belirtti.

AB'nin Rusya'ya uyguladığı ambargonun nedeniyle başta gıda olmak üzere Türkiye'nin ihracatına olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Büyükekşi, "Bu yılki rakamlara baktığımızda Rusya'ya ihracatımız yüzde 11'lik düşüş söz konusu. İlk önce bu düşüşü azaltmak ve sonrasında artıya geçmek istiyoruz. Rusya'ya gıda ihracatının Türkiye'nin gıda enflasyonuna etkisinin olacağını zannetmiyorum. Gıda deyince birçok ürünün satışı söz konusu. Yaş-sebze meyve, süt ürünleri, beyaz et gibi ürünlerden bahsediyoruz. Bu ürünleri bu zamana kadar daha çok Irak'a satıyorduk. Şu anda Irak'ta yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatımızda düşüş var. Onun için kısa vadede sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki asıl Rusya'ya ihracatımızın büyük kısmının 2015 yılında olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.


- "Avrupa ekonomisindeki düzelme talep yönüyle bakıldığında ihracatımıza olumlu yansıyacak"

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nin kararlarının Türkiye'nin ihracatına olası etkilerini değerlendiren Büyükekşi, ECB'nin almış olduğu parasal genişleme kararının avro/dolar paritesinde farklı bir durum ortaya çıkarttığını belirtti.

Büyükekşi, şunları söyledi:
"Avro/dolar paritesi 1,28'de bir direnç gösteriyor. Bu direnci devam ettirmesi bizim açımızdan son derece önemli. Direnç kırılırsa ihracatımızdaki özellikle karlılık oranlarımız açısından sıkıntı yaşarız. Ama diğer taraftan da Avrupa'daki ekonomik durgunluk ihracatımıza olumsuz yansımıştı. Bu parasal genişlemeyle birlikte Avrupa ekonomisindeki düzelme talep yönüyle bakıldığında ihracatımıza olumlu yansıyacak. Bu kararla birlikte ihracatımızın artışı devam eder ama karlılık konusunda biraz sıkıntı yaşarız.
İhracatçılarımıza özellikle kendilerini hedge etmelerini,dolar-avro swapı yapmalarını, risk almamaları ve ihracatçılarımızın daha çok yaptıkları faaliyetlerinden kar sağlamalarını konusunda uyarıda bulunuyorum. Özelikle avro/dolar paritesinden kaynaklı olarak ihracatçılarımız zarar edebilir. Şu anda sepet kur 2,5 seviyelerinde. Bu seviyelerdeki dalgalanmalara göre bazı ihracatçılarımız hammaddelerini dolarla alıyor. Dolarla alınan bu hammaddeleri aynı anda avro ile swap etmeleri zarar görmelerini engelleyecektir."
Kaynak: AA