'Fed Faiz Artırımına 2015'in Ortasında Başlayacak'

Amerikalı ekonomistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına 2015'in ortalarında başŸlayacağŸı görüşŸünde birleşŸiyor.

ABD ekonomisine ilişŸkin verilerin son dönemde izlediğŸi olumlu grafik ve Fed'in tahvil alımlarının önümüzdeki ay sona erecek olması, faiz artırımının zamanlaması konusundaki tartışŸmaları artırdı.
Bu tartışŸmalar, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 16-17 Eylül'de gerçekleşŸecek toplantısı öncesinde tekrar alevlenirken, Brookings Enstitüsü Mali ve Parasal Politikalar Merkezi Direktörü David Wessel, Moody's Analytics Direktörü Edward Friedman, UBS Menkul Kıymetler Ekonomisti Sam Coffin, faiz artırımına ilişŸkin öngörülerini AA muhabiriyle paylaşŸtı.
Wessel, Fed'in faiz artırımına yönelik spekülasyonların, bazı Fed üyelerinin "ekonominin buna hazır olduğŸu" yönündeki çıkışŸlarından kaynaklandığŸını belirterek, erken faiz artırımının, iyileşŸmenin önünü kesebileceğŸi uyarısında bulundu.
"Resmi işŸsizlik rakamlarının yansıtmadığŸı birçok işŸsizin yanı sıra tam zamanlı işŸ bulamadığŸı için yarı zamanlı pozisyonlarda çalışŸan birçok Amerikalı var" diyen Wessel, Fed'in faizleri zamanından önce yükseltmeye başŸlamasının, yılgın ve uzun zamanlı işŸsizlerin istihdam piyasasına hiç dönmemesine neden olabileceğŸini savundu.
Wessel, faiz artırımı için gereğŸinden fazla beklenmesinin ise enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefinin üstüne çıkmasına neden olabileceğŸini aktardı.

- "Yellen fikrini değŸişŸtirmedi"

Fed'in en büyük endişŸesinin ise faiz artırımına gereğŸinden önce başŸlanmaması olduğŸunun altını çizen Wessel, Fed BaşŸkanı Janet Yellen'ın faiz artırımının zamanlamasına ilişŸkin fikrinin değŸişŸmediğŸini ve ilk faiz artırımının 2015 yılının ortalarında başŸlayacağŸını dile getirdi.
Wessel, Fed'in faiz artırımını uzun süredir gündemde tutarak finansal piyasaları buna hazırlamayı amaçladığŸını ileri sürerken, piyasaların tepkisini önceden kestirmenin ise mümkün olmadığŸını vurguladı.

- "GelişŸmekte olan ekonomilerin ihracatı artar"

Fed'in faiz artırımının, doların değŸerini daha da yükselteceğŸini anımsatan Wessel, "Doların değŸer kazanması, Türkiye gibi gelişŸmekte olan ekonomilerin ihracatını artıracak" dedi.

Wessel, uzun süredir beklenen faiz artırımının, gelişŸmekte olan piyasalardan para çıkışŸına yol açmasının düşŸük bir olasılık olduğŸuna da işŸaret etti.
Daha önce Fed'in New York şŸubesinde Kıdemli Ekonomist olarak görev yapan Moody's Analytics Direktörü Friedman da "ABD ekonomisi faiz artırımı için henüz hazır değŸil, Fed bunun için 2015'in ortalarına kadar bekleyecek" değŸerlendirmesinde bulundu.

- "Ortalama faiz artışŸı yüzde 0,5 olacak"

ǜlke ekonomisinin son dönemde istikrarla büyüdüğŸüne ancak işŸ gücü piyasasının halen tam istihdamdan uzak olduğŸuna dikkati çeken Friedman, ABD'nin doğŸal işŸsizlik oranı yüzde 5 ile 5,5 arasında ve işŸsizlik 2015 yılının ortası itibariyle bu seviyeye yaklaşŸacak" ifadelerini kullandı. Friedman, Fed'in faiz artırım oranının ne olacağŸı sorusuna ise "Moody's Analytics'in tahminlerine göre, ortalama faiz artışŸ oranı 2015 yılının ortasından 2016'nın sonuna kadar her çeyrek için yüzde 0,5 olacak. Bunun finansal piyasalar tarafından makul karşŸılanacağŸını düşŸünüyorum" yanıtını verdi

- "GelişŸmekte olan ülkelerin merkez bankaları da faiz artırımına gidebilir"

Friedman, Fed'in faiz artırımının diğŸer ülkeleri nasıl etkileyeceğŸi konusuna da değŸinerek, şŸunları kaydetti:
"Fed'in faiz artırımı, doların diğŸer para birimleri karşŸısında değŸerlenmesine neden olacak. Bu, Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi gelişŸmekte olan ülkelerin ihracatını artıracağŸı gibi ithalat fiyatlarını da artıracağŸından enflasyonu tetikleyebilir. Bu nedenle bu ülkelerin merkez bankaları da ulusal para birimlerinin değŸer kaybetmemesi için faiz artırımına gitme kararı alabilir. Bu da ekonomik büyümeyi yavaşŸlatabilir."

- "Yellen, faiz artırımına ilişŸkin sır perdesini aralayarak piyasaları rahatlatacak"

Merkezi New York'ta bulunan UBS Menkul Kıymetler Ekonomisti Sam Coffin de Fed'in ilk faiz artırımının 2015'in ikinci çeyreğŸinde gerçekleşŸmesini beklediğŸini söyledi.

Coffin, Yellen'ın FOMC toplantısı sonrasında yapacağŸı basın açıklamasında, faiz artırımına ilişŸkin sır perdesini aralayarak piyasaları rahatlatacağŸını dile getirdi.
Fed'in faiz artırımına beklenenden önce başŸlayacağŸı endişŸeleri küresel piyasaların gerilemesine yol açarken, ABD hazine tahvili faizlerini son iki ayın en yüksek seviyesine taşŸıdı.
Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırım kararıyla değŸer kazanan dolar da yükselişŸine "erken faiz artırımı" spekülasyonlarıyla devam ederek, son 14 ayın zirvesine çıktı. Yatırımcının altından uzaklaşŸmasına neden olan bu gelişŸmeler, altının ons fiyatının son 9 ayın en düşŸük seviyesine inmesine neden oldu.
Fed BaşŸkanı Yellen ise Jackson Hole konferansında yaptığŸı son açıklamasında, istihdam sektörünün henüz tam anlamıyla güçlenmediğŸini ve erken faiz artırımının sektördeki iyileşŸmeyi frenleyebileceğŸini ifade etmişŸti. Yellen, düşŸük faiz politikasının istihdam sektörünü güçlendirmek amacıyla kullanılmaya devam edilmesi görüşŸünde olduğŸunu da vurgulamışŸtı.
 
Kaynak: AA