Türkiye'ye Sığınan Yezidiler

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşları, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin Irak'ta gerçekleştirdiği saldırılardan kaçan sığınmacıların yerleştiği Duhok ve Zaho'da incelemelerde bulundu.


Gerçekleştirdikleri incelemelere ilişkin Sümerpark'ta açıklama yapan DİSİAD Başkanı Burç Baysal, IŞİD'ın saldırıları nedeniyle Yezidilerin topraklarını terketmek zorunda kaldığını söyledi.

"Yezidiler bir kez daha göç yollarına düşmüşlerdir" diyen Baysal, DİSİAD olarak ilk günden beri bu insanlık dramını yakından takip ettiklerini belirtti.

Baysal, 9 Ağustos'ta Diyarbakır'dan bir grup sivil toplum kuruluşu ile yaşanan dramı yerinde gözlemlemek için Irak'ın kuzeyinde sığınmacıların yeleştiği Duhok ve Zaho'ya gittiklerini anlatarak, şöyle dedi:

"Oradaki izlenimlerimizi ve yaşanan olaylara ilişkin önerilerimizi İçişleri ve Sağlık Bakanlığı ile paylaştık. Son günlerde bölgemize yoğun şekilde Yezidi göçü gerçekleşti. Bunun üzerine 9 Eylül'de Irak ve Türkiye'de Yezidiler için kurulan kampları ziyaret ederek incelemelerde bulunduk."

- "Planlı ve koordineli çalışmalar yapılmalı"

Baysal, ziyaretlerinde yaklaşık 450 bin Yezidinin topraklarından kaçmak zorunda kaldığı bilgisini aldıklarını dile getirerek, Yezidilerin yerleştikleri Irak ve Türkiye'de zor şartlarda yaşamlarını sürdürdüğünü anlattı.

"Halen göç yollarında olan binlerce Yezidi vardır. Bunlardan çoğu Irak topraklarını terk etmek istediklerini belirtiyor" ifadesini kullanan Baysal, şunları kaydetti:

"Yakın bir zamanda 100 bini aşkın Yezidi kardeşimizi bölgemizde ağırlamak zorunda kalabiliriz. Yaklaşmakta olan kış koşullarını da dikkate alarak hızlı, planlı ve koordineli çalışmalar yapılmalı, hazırlıklar bir an önce tamamlanmalıdır."

- İşbirliği daveti

Herkese Yezidilere destek olma çağrısında bulunan Baysal, şunları dile getirdi:

"Başta hükümetin ilgili kuruluşları AFAD ve Türk Kızılayı olmak üzere BM'nin ilgili birimlerini, yerel yönetimleri, iş dünyasını, TÜSİAD ve TOBB ile meslek örgütlerini bu trajedi karşısında duyarlılığa ve aktif işbirliğine çağırıyor, soykırımla karşı karşıya olan Yezidi kardeşlerimizi en iyi şekilde misafir etmek için herkesi seferberlik ruhuyla üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz."

Baysal, DİSİAD olarak Yezidiler için bir proje üzerinde çalıştıklarına işaret ederek, derneğe üye iş adamlarının birçok yardım kampanyasına bireysel destek sunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA