Endonezya, Türkiye İle Tercihli Ticaret Anlaşması Planlıyor

Endonezya Ticaret Bakanı Muhammed Lütfi, Endonezya ile Türkiye arasındaki ticareti arttırmak için 2 milyar dolarlık ihracatı ön gören tercihli ticaret anlaşması imzalanmasının planlandığını açıkladı.

Lütfi, yaptığı açıklamada, iki ülke arasında ticari ilişkinin gelişmesini istediklerini belirtti.

Lütfi, "Planlanan anlaşmaya göre bazı kilit malzemelerde, karşılıklı olarak indirimli tarife uygulanabilir. Mesela, Endonezya palmiye yağında indirimli tarife uygulayabilir. Türkiye'den de müzakerelerde buğday ve un için indirimli tarife istenebilir" diye konuştu.

Görüşmelerin gelecek ay Bali'de başlayabileceğini kaydeden Lütfi, görüşmelerin bir yıl sürebileceğini belirterek, "Biz seçici olarak Endonezya'ya lazım olan ürünler için Türkiye'den isteklerde bulunacağı" dedi.

Muhammed Lütfi, dünyanın en büyük ikinci palmiye yağı sağlayıcısı olan Endonezya'nın Türkiye ile tercihli ticaret anlaşmasıyla Malezya ve Türkiye arasındaki palmiye yağı ticaretinde rekabetin azalmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Daha önce imzalanan anlaşmaya göre, Malezya'dan Türkiye'ye ihraç edilen palmiye yağı için vergilerde yüzde 31,2'den, yüzde 20'ye kadar indirim yapılmıştı. Şu an palmiye yağı ticareti için normal vergi prosedürüne göre ödeme yapan Endonezya, anlaşmayla vergi indiriminden yararlanmak istiyor.
Kaynak: AA