Bakanlar Eleştirdi, Hükümet İstifa Etti

Fransa'da hükümetin istifasına Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg ile Eğitim Bakanı Benoit Hamon'ın kabinedeki "asi" tavırlarının neden olduğu konuşuluyor.

Başbakan Manuel Valls'in bu sabah hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı François Hollande'a sunmasına yol açan siyasi krizin ardında sadece dört ay önce kurulan hükümet içindeki aykırı seslerin olduğu belirtiliyor.
Ekonomi Bakanı Montebourg, geçen hafta hükümetin ekonomi politikalarını hedef alan açıklamalarda bulunmuş ve Hollande'ın yılbaşında duyurduğu "Sorumluluk Anlaşması"nın pratikte işe yaramadığını dile getirmişti.
Montebourg, ekonomik büyümenin yılın ilk iki çeyreğinde yerinde saymasının ardından ülke ekonomisinin bekası için yeni reformlara ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek şirketlerin ya da işverenlerin ötesinde çalışan işçi sınıfı için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtmişti. Milli Eğitim Bakanı Hamon'un Montebourg'a katıldığını açıklaması, kabine içinde yeni bir bölünmenin sinyalini vermişti. Hollande, Fransa'nın hala dünyanın en büyük 5'inci ekonomisi olduğunu açıklayarak mevcut reformları hızlandıracağının altını çizmiş, Başbakan Valls de hükümetin ekonomi politikalarında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını açıkça ifade etmişti.
-"Ya Montebourg ya ben" iddiası-
Fransız Le Parisien gazetesi ise Valls'in, kabineden yükselen aykırı sesler üzerine Hollande'a Montebourg ve kendisi arasında bir tercih yapması çağrısında bulunduğunu iddia etti. Gazete, Valls'in sessiz sedasız istifa eden eski Başbakan Jean-Marc Ayrault'a atıfta bulunarak Hollanda'a "Bana Ayrault gibi davranmanıza izin vermeyeceğim" dediğini yazdı.
-Kabinenin en popüleri, başbakana olunca puan kaybetti-
Bir araştırma şirketinin dün açıkladığı anket, içişleri bakanı olarak görev yaptığı sırada kabinenin en sevilen üyesi olan Valls'in polülaritesinin, 147 günlük başbakanlığının ardından yüzde 58'den yüzde 36'ya gerilediği ortaya koydu. Hollande'ın popüleritesinin de yüzde 17'lerde seyretmesi, Fransız kamuoyunda "Fransız halkının yaklaşık yüzde 80'ni cumhurbaşkanına güvenmiyor" yorumlarına neden oldu.
-"Solun felç olduğunun göstergesi" -
Hükümet ve muhalefet cephesinden yorumlar da gecikmedi. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinden Christian Paul, Başbakan Valls'in hükümetin iki yıldır uygulanan ve sonuç getirmeyen ekonomi politikalarına ne kadar bağlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Paul, Montebourg'un büyümeyi yeniden yakalamak için bir "elektroşok" talep ettiğine değinerek "Cumhurbaşkanı Hollande'dan ekonomideki gerilemenin önlenmesi için acilen yeni bir planın uygulamaya konulmasını talep edeceğiz" dedi.

Muhalefet cephesinden ilk resmi açıklama ise Halk Hareketi Birliği (UMP) Genel Sekreteri Luc Chatel'den geldi. Chatel istifayı "büyük bir kriz" ve "solun felç olduğunun göstergesi" olarak nitelendirdi. Eski bakan Chatel, "Bütün sorumluluk Hollande'a aittir. Hollande, gerçek anlamda siyasi değişim için artık lafı bırakıp icraata geçmelidir" ifadelerini kullandı.
UMP Milletvekili Eric Ciotti de hükümetin istifasının Fransa'yı 5'inci Cumhuriyet'te şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte bir siyasi krize sürüklediğini ve kabine değişikliğinin bu krizi çözmek için yeterli olmadığını yorumunda bulundu. Hükümetin artık mecliste salt çoğunluğun desteğine sahip olmadığını belirten Ciotti, yeşiller ve komünistlerin dahil olduğu grubun da desteğiyle yeni bir muhalefetin oluştuğunu kaydetti.

-Borsada kriz-
Siyasette yaşanan dalgalanma, borsaya da yansıdı. İstifa haberinin ardından devlet tahvilleri, son on yılın en düşük seviyesine indi.
-Bakanlarla acil toplantı-
Fransa Meclis Başkanı Claude Bartolone, Valls'in Fransa dışındaki Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian dışında tüm kabineyi Başbakanlık Ofisi'nde kabul edeceğini açıkladı.

Bartolone, Valls'in bakanların yanı sıra önemli siyasi isimlerle de bir araya geleceğini kaydetti.

Kaynak: AA