Maob, Beyazfil İçin Mücadeleyi Sürdürecek

Manisa SGK hizmet binası olarak yıllardır hizmet veren ve Beyazfil olarak bilinen bina, 20 Ağustos’ta Ankara’da düzenlenen tek bir firmanın katıldığı ihaleyle 30 milyon TL’ye satıldı.

Maob, Beyazfil İçin Mücadeleyi Sürdürecek
Binanın satışına tepki gösteren Manisa Akademik Odalar Birliği (MAOB) Dönem Sözcüsü İbrahim Demran, “İstanbul’da Gezi Parkı neyse Manisa’da da Beyazfil odur” diyerek ihalenin iptal edilmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.


Manisa’da Beyazfil olarak bilinen SGK binasının 20 Ağustos’ta ihale ile satıldığını kaydeden Manisa Akademik Odalar Birliği (MAOB) Dönem Sözcüsü İbrahim Demran, ihalenin duyurusu, içeriği ve fiyatının yıllarca sürecek soru işaretleri taşıdığını belirterek, “Böylesi önemli bir yapının ihalesine tek bir firmanın girmesi ve yaklaşık muammen bedelden ihaleyi de alması soru işaretlerini artırmıştır. Hesaplarımıza göre, bina 4 yıllık kira gelirine satılmıştır. Oysa sıradan bir binanın bile reel değeri 12 yıllık kira bedeli olmalıdır” dedi.

Beyazfil binasının Manisa’nın simgesi olduğuna dikkat çeken Demran, şunları söyledi: “Beyazfil Manisa’nın simgesidir ve öyle kalmalıdır. Şehrin en önemli yerinde önemli bir nirengi noktası ve yüzlerce Manisalı esnafın ekmek teknesidir. Bu bina, kentsel Sit nedeniyle zaten yıkılamaz, tüm tadilatları Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile yapılmak zorundadır. Hal böyle iken bu binanın Manisa’ya maledilmesi gerekir. Alışveriş mekanları, kafeler, sinema-tiyatro salonları dışında bu alanın kentin en önemli sosyokültürel alan olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle bu alanın kullanımına kentin dinamikleri karar vermelidir.”
MAOB olarak bir takım itirazları olduklarını anlatan Demran, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhale süreci, duyurusu, bedeli, içeriği ve şekliyle soru işaretleriyle doludur. SGK'nın bu ihaleyi iptal etmesi ve ileri bir tarihte yenilemesini istiyoruz. Bu binanın Manisa’ya mal edilerek kullanım şeklinin Manisa’nın dinamikleri tarafından belirlenmesini istiyoruz. Kentin simgesi olmuş bu binanın yıkılmasına karşıyız. İstanbul’da Gezi Parkı neyse Manisa’da da Beyazfil odur.”
Demran, MAOB olarak önerilerini şöyle sıraladı: “Manisa belediyeleri başta olmak üzere kentin dinamikleriyle kurulacak ortak bir girişim grubu bu binaya talip olmak üzere çalışılmalıdır. Bu binanın bizler tarafından alınabilmesi söz konusu olmasa bile herhangi bir Manisalı girişimci grubu tarafından alınması için çalışılmalıdır. Binanın restore edilerek mevcut esnafı mağdur etmeden Manisa’nın sosyokültürel ve toplumsal ihtiyaçlarının tamamına cevap verecek ortak bir kullanım alanı belirlenmesine çalışılmalıdır.”
Toplanan 5 bini aşkın imzayı ve taleplerini içeren dosyayı, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, tüm Manisalı milletvekilleri, SGK Genel Müdürü ve tüm siyasi parti il başkanlarına ulaştıracaklarını anlatan Demran, şunları söyledi: “İhalenin iptali için tüm yasal girişimleri başlatacağız. Beyazfil binasıyla ilgili haklı taleplerimiz için yerel ve ulusal bazda kamuoyu oluşturma yönelik çalışmalar yapacağız. Manisa Akademik Odalar Birliğini oluşturan 18 meslek odası olarak bizler yaşadığımız kente ve ona mal olmuş değerlere sahip çıkma sorumluluğunu var oluş sebebimiz olarak algılıyor ve bu mücadeleyi sürdürüyoruz.”
Kaynak: İHA