Ünye’nin Tarihi Zenginliği 'müze Ev'
Ünye’nin tarihi ve kültürünün yaşatılmasının yanı sıra turizmin gelişmesine de önemli katkı sağlayan Ünye Müze Ev’de sergilenen eser sayısı 380’e ulaştı.
Tarihi Ünye Evi’nin restore edilerek Müze Ev olarak hizmete açılan ve yaklaşık 3 senedir turizme hizmet veren Ünye Belediyesi Müze Evi, vatandaşların katkısıyla sergilenen eser bakımından her geçen gün zenginliyor. Kurulduğu günden bugüne sürekli olarak yeni eserlerin katıldığı Müze Ev’de eser sayısı 380’e ulaştı. Son 2 ayda ise 4 yeni eser daha duyarlı vatandaşların katkısı ile Ünye Belediyesi Müze Evi’ne kazandırıldı.
Her ay yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Müze Ev’e son olarak Mustafa Başaran, 180 yıllık geçmişi olan alçılarla süslü, kuş motifli ve ahşap çerçeveli dev ayna bağışladı. Bakım ve onarımı yapılan ayna, Müze Ev’de sergilenmeye başladı.
İsmet Kapısız tarafından ise 1815 yılına ait Kıbrıs Hala Sultan Tekkesi Şeyhi Musa Kazım’ın kız kardeşi Fatma Hanım’a ait çeyiz sandığı da Müze Ev’deki yerini aldı. Bir diğer bağış ise İbrahim Öztürk tarafından yapıldı. Öztürk, Müze Ev’e yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen ancak çok eski yıllara ait çömlekten mangal getirerek, Ünye’nin tarihi değeri olan çömlek ürününü Müze Ev’e kazandırmış oldu. Son yapılan bağış ise 1988 yılı Büyük Cami’nin yıkımı esnasında mihrabın sağ tarafındaki döşeme altında o dönemin Büyük Cami İmamı Cemal Yıldız tarafından bulunan tarikat silsilesi oldu. 3 metre uzunluğundaki tarikat silsilesi, bakım ve onarımın yapılmasının ardından müze evde sergilenmeye başlayacak.
Müze Ev, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Haziran ve temmuz aylarında Ünye Belediyesi’ne ait Müze Ev’e şehir dışından gelen turist sayılarında ciddi artışlar yaşandı. Haziran ayında şehir içinden 311, şehir dışından 375 turist gelirken, temmuz ayında ise şehir içinden 322, şehir dışından 245 turist Müze Ev’i ziyaret etti. Toplamda ise son iki ayda 1255 ziyaretçi sayısına ulaşıldı.