(sabaha) El Yapımı Beşik Teknolojiye Direniyor

Yarım asırdır hiçbir elektrikli alet ve çivi kullanmadan el tornasıyla yaklaşık 40 parçayı bir araya getirerek bebek beşiği yapan Sakıp Kavil (60), el yapımı beşikleri günümüzde yaşatıyor.

Mesleğin son temsilcilerinden Kavil, Görele ilçesi Şahinyuva köyündeki evinin bahçesinde yer alan atölyede torna kullanarak ağaçları şekillendiriliyor. Şekil verilmiş yaklaşık 40 ağaç parçasını fırça kullanılmadan boyayan Kavil, daha sonra parçaları çivi kullanılmadan birleştiriyor. Kavil, uzun uğraş sonucunda çeşitli boyutlarda ve renklerde beşikler üretiyor.
Kavil, AA muhabirine, yaklaşık 50 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü söyledi.

İlkokula giderken babasını gözlemleyerek beşik yapmaya başladığını anlatan Kavil, "Babam parçaları nasıl boyuyor, nasıl işliyor, stilleri neler bunlara baktım, babamın tecrübelerini öğrendim. Babam da bana işin inceliklerini öğretti" dedi.

Tamamen eski yöntemleri kullanarak el tornasıyla beşik yaptığını dile getiren Kavil, şöyle konuştu:
"Bu işi, normal tornayla yapsak bunun kadar sağlam olmaz. Bizim beşiğimizde çivi yoktur, el matkabıyla deliyoruz, parçaları çakıyoruz ve hazır hale getiriyoruz. İlk ağacı işliyoruz kendi sistemimize göre kaç tane parça lazım en az 30-40 parça lazım bunun içerisinde teker teker bunları hazırlıyoruz ondan sonra çatma kısmına giriyoruz. Sonra boyama kısmı var. Beşiğin ayakları yarma gürgen, üstleri kestane, yan ağaçları kızılağaç olacak."
- Beşik yapan genç kuşak yok
Kendisiyle birlikte beşik üreten 4 usta olduğunu ifade eden Kavil,"Başka da yok, günden güne tükeniyor. Çırak yok. Kuşak olarak bizden başka usta da yok. Genç kuşakta usta bulmak zor. Genç nesil, yorucu meslek olduğu için bu işi yapmak istemiyor. Babalarımızdan sonra ikinci kuşak oluyoruz. Üçüncü kuşak bu işi yapar m nasip kısmet" diye konuştu.

Kavil, eskiye göre beşiklere rağbet olmadığını belirterek, "Bu beşiği bilenler alıyor. Her şey hazır olduğu için el yapımı tercih edilmiyor. Eskiden her evde vardı bu beşiklerden. Hatta 60 yıllık beşikler de var şu an evlerde. Bu beşiklerin dayanma gücü var, özelliğini kaybetmiyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA