Romanya'dan Sırbistan'a ''koşulsuz''Ab Desteği

Romanya Başbakanı Viktor Ponta, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları çerçevesinde Başbakan Aleksandar Vuçiç ile bir araya geldi.

Vuçiç, Sırbistan Sarayı'nda yapılan görüşmeden önce Romanyalı mevkidaşını askeri törenle karşıladı.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Vuçiç, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişten bu yana en iyi seviyede olduğuna işaret ederek bu iyi ilişkileri daha da geliştirmeye hazır olduklarını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde Romanya'nın yardım ve desteğini beklediklerini belirten Vuçiç, ''Sırbistan, AB üyelik sürecinde Romanya'dan çok şey öğrenebilir. Ancak biz, aynı zamanda ikili ilişkilerimizi de geliştirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Görüşmede enerji projelerinin yanı sıra Romanya'da yaşayan Sırp ve Sırbistan'da yaşayan Rumen azınlıkların durumu hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Vuçiç, Romanya'da yaşayan Sırp azınlıkların konumundan ve haklarından memnun olduklarını ifade etti.

Romanya Başbakanı Ponta da AB üyelik sürecinde Sırbistan'ın ''en kararlı avukatı'' olacaklarını belirterek Sırbistan'ın en kısa zamanda AB üyesi olmasının Romanya'nın da çıkarına olduğunu, sadece Sırbistan'ın AB'ye değil, AB'nin de Sırbistan'a ihtiyaç duyduğunu söyledi.

AB üyelik sürecinde Sırp halkının zorlu, acılı ekonomik değişimler yaşayacağını vurgulayan Ponta, ''Bizim, AB üyelik sürecinde yaptığımız hatalardan ve doğru işlerden ders çıkarmanızı, gerekli reformları en hızlı şekilde hayata geçirmenizi ve AB'ye girmenizi diliyorum. Romanya, koşulsuz ve tüm kalbiyle size destek olacaktır'' dedi.

Azınlıklar konusuna da değinen Ponta, Sırbistan'da yaşayan Rumenler için kendilerinin Romanya'daki Sırp azınlıklara sunduklarından fazlasını istemediğini, tüm azınlıkların yaşadıkları ülkelerin birer parçası olduğunu sözlerine ekledi.
Ponta, Belgrad'daki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç tarafından da kabul edildi. Cumhurbaşkanlığındaki görüşme, basına kapalı yapıldı.

Kaynak: AA