Alo Fetva Hattında En Çok Soru Ramazan Ayında Geliyor

Yozgat’ta 190 Alo Fetva Hattı'na en çok soru Ramazan ayında geliyor.


Sabah saat 09.00 ila 23.00 saatleri arası hizmet veren Alo Fetva Hattına, oruçlu iken diş fırçalamak, denize girmek, ağda ve epilasyon yaptırmak, kan vermek, kan almak, sakız çiğnemek, insülin ve iğne yaptırmak, kulağa, buruna ve göze damla damlatmak, bayanların dudaklarına ruj sürmesi, dövme yaptırmak, abdest alırken ağza su kaçması, unutarak yeyip içmek gibi birbirinden ilginç sorular yöneltiliyor.

Yozgat Müftülüğü Vaizlerinden Emrah Kandemir, Ramazan ayı nedeniyle Alo Fetva Hattına oruç ile ilgili birbirinden ilginç soruların geldiğini söyledi.

190 Alo Fetva Hattı'nın Ramazan ayı boyunca sabah 09.00'dan 23.00'e kadar hizmet verdiğini belirten Kandemir, “Halkımızdan oruçlu iken diş fırçalamak, oruçlunun kusması, astım hastalarının oksijen sprey kullanmaları, böbrek taşı kırdırmak, oruçlu bir kimsenin denize girmesi, ağda ve epilasyon yaptırmak, kişinin oruçlu iken dövme yaptırması, bayanların ruj kullanmaları, sakız çiğnemek, göz damlası damlatmak, uyumak, buruna kulağa, göze damlatılan damlalar, kan aldırmak, kan vermek, iğne yaptırmanın orucu bozup bozmayacağıyla ilgili sıkça gelmektedir” dedi.

Oruçlu bir kimsenin dişini fırçalamasının orucu bozmayacağını ifade eden Kandemir, “İslam dini temizliğe çok büyük önem vermektedir. Özellikle diş temizliğine büyük önem vermektedir. Ağzına su götürmeden oruçlu bir insanın dişlerini fırçalaması orucuna herhangi bir zarar vermez. Böbrek taşı kırdırırken vücuda herhangi bir gıda ve besleyici bir madde verilmediğinden dolayı kişinin orucuna herhangi bir zarar gelmez. Ayrıca içsel kanamaların olması da kişinin orucuna zarar vermez. Oruçlu bir insanın denize girdiğinde boğazına su kaçmazsa denize girmekle oruç bozulmaz. Kadınların oruçlu iken ruj sürmeleri ile ilgili çok sık soru geliyor. Rujda vücuda giren herhangi bir besleyici madde olmadığı için kişinin orucuna zarar vermez. Göz damlası gibi maddeler vücuda herhangi bir besleyici madde taşımadığı için göze damlatılan bir damla kişinin orucuna zarar vermez” diye konuştu.

Kaynak: İHA