'Rumeli Türkleri Geleneksel 15. Helva Şenliği'

"Rumeli Türkleri Geleneksel 15. Helva Şenliği" yapıldı.

İzmit Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğince düzenlenen şenlikte İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Makedonya Merkez Jupa Belediye Başkanı Aryan İbrahim, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Recep Altintip ve davetlilerden oluşan kortej, Makedonya'dan geleneksel kıyafetleriyle gelen davul zurna ekibi eşliğinde Fethiye Caddesi'inde yürüdü.
Burada toplanan vatandaşlara Doğan, Altıntip ve protokoldekiler tarafından helva dağıtıldı.
Doğan, burada yaptığı konuşmada, geleneği bugüne kadar başarıyla yürüttükleri için dernek yönetimine teşekkür etti.
Dernek Başkanı Recep Altintip da kentte çok sayıda Rumeli ve Balkan göçmeni bulunduğunu, helva şenliğinin Rumeli'de gelen gelenek olduğunu ve 15 yıldır bu geleneği şenlik havasında kutladıklarını söyledi.

Türk geleneğinde helvanın iki farklı zamanda yapıldığını anlatan Altıntip, "Birisi cenazelerde, diğeri de düğünlerde yapılır. Sevinçlerimiz ve hüzün günlerimizde helva yaparken un komşudan, şeker başka köyden, yağ da diğer köyden gelir. Bu güzel geleneği yaşatmak ve genç nesillere aktarmak için bu tür etkinlikleri yapıyoruz" diye konuştu.

Altıntip, 25 bin kişiye kazanlarda pişirilen helva dağıtılacağını, etkinliklerin İzmit Doğu Kışla Parkı'nda konser ve eğlence programlarıyla yarın geceye kadar süreceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA