Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönledirme Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Musul'daki gelişmelere ilişkin, "Irak'ın düşmüş olduğu kaos durumu, bizleri de endişelenmektedir.

Orada Irak devleti otoriteyi yitirmiş durumdadır. Bu üzücü bir gelişme. Bu olayı lanetliyor, kınıyoruz. Oralar, oldu bittiye getirilecek yerler değildir" dedi.


Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Crowne Plaza'da gerçekleştirilen Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönlendirme Kurulu 2014 yılı ilk olağan Toplantısı'na katıldı.

İşler, yaptığı konuşmada, artık, yeni bir dünyanın, 'Yeni Türkiye'nin olduğunu belirterek, "Hakim güç odaklarının çıkar çakışması ve çatışmaları arasında; insaniliği merkeze alarak adım atan, gönüllere hitap eden, ırk, dil, din, renk ayrımı yapmayan, kendi kültür ve medeniyet kodları ile dünyaya ve hayata bakan, ve ona göre davranan bir Türkiye var. 'Kendi gök kubbemiz altında' ruh köklerimizin ilhamı ile söylenmiş bir dil bestede olduğu gibi 'Güzel gören güzel eyler' anlayışı ile hayat mana veren bir yeni 'idrak' var. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, AK Parti Hükümetleriyle yepyeni bir ivme kazanan Türkiye’nin uzattığı dostluk eli olan TİKA’nın bu ruhla attığı her adımın geri dönüşlerinin bizatihi şahidiyim. Artık dışa kapalı, içe dönük bir Türkiye yok. Kalkınma yolunda hızla ilerleyen, eğitimli genç bir nüfusa sahip, sağlam ve kararlı adımlar atan, kucaklayan, kuşatan, akraba coğrafyalar başta olmak üzere insanın hayat sürdüğü her yerde derde çare olan, tecrübe ve bilgisini paylaşan yepyeni bir 'ufuk' var. Evet değerli dostlar. Türkiye’nin insanlık projesi olan TİKA var" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’nin yumuşak güç enstrümanı olarak TİKA, yolumuza ışık tutan Yunus Emre’nin dediği gibi, 'işi sevgi olan', 'meselesi gönüller yapmak olan' bir teknik yardım kuruluşudur" diyen İşler, "Beş kıtada insani yardım götürdüğü ülke sayısı “120”dir ve Program Koordinasyon Ofisi sayısı, 2014 yılı sonu itibari ile 37 ülkede '40' ofise yükselecektir. TİKA, sağlık, su, tarım, eğitim, kültür,restorasyon ve altyapı başta olmak üzere, çok geniş bir yelpazede Türkiye’nin tecrübesini ihtiyaç içindeki her yere ulaştırmaktadır. Bu şu demektir, TİKA, mukaddeslerimiz arasında yer alan ve namusumuz demek olan ay yıldızlı bayrağımızı, sınırlar ve ufuklar ötesinde, dünyanın her tarafında dalgalandırmaktadır, gururla ve şerefle. Yeri gelmişken hatırlatayım, TİKA’nın resmi amblemi de mübarek bayrağımızdır. Nasıl ki, şehit kanlarıyla sulanmış aziz vatan topraklarının her tarafında, bu ülkenin has evlatları olan Türk, Kürt, Boşnak, Laz, Çerkez, Arnavut, Alevi, Sünni…asla leke kabul etmeyen bu namusa, müebbet bekçilik yapıyorsa, TİKA da, dünyanın her tarafında şanına yakışır bir tarzda ay yıldızı dikmekte ve üzerine titremektedir" şeklinde konuştu.

Hükümet tarafından uygulanan proaktif dış politikanın en önemli aracı olan TİKA'nın, gerek sahada göstermiş olduğu başarılı faaliyetler, gerekse kamu kurumları ve STK’larla sürdürdüğü başarılı koordinasyonun neticesinde yeni görevlerin de adresinin olduğuna dikkati çeken İşler, "05 Temmuz 2008 tarihinde yayımlanan 2008/15 sayılı ve 'Yurt Dışındaki Kültür Varlıklarımızın
Restorasyonu' konulu Başbakanlık genelgesi ile yurt dışındaki kültür varlıklarımıza dair yürütülecek çalışmalarda kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, strateji geliştirmek ve restorasyon faaliyetlerini yönlendirmek için Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönlendirme Kurulu teşkil edilmiştir.

Bu kapsamda, 2013 yılı içerisinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla başlatılan çalışmalarda, TİKA öncülüğünde 3 farklı çalıştayda konuyla ilgisi olduğu düşünülen 25 farklı kurumdan temsilciler ve akademisyenlerle bir araya gelinmiş ve “Yurtdışındaki Kültür Mirasımızın Sürdürülebilir Korunması Strateji Planı” hazırlanmıştır. Bu plan çerçevesinde, ilk defa sadece Yurtdışındaki Kültür Varlıklarının Korunmasına yönelik olarak kullanılmak üzere 2014 ve 2015 yılı bütçelerinde Kalkınma Bakanlığı’ndan yatırım programında yer almak suretiyle toplam 40 milyon TL ödenek ayrılmıştır" diye konuştu.

İşler, "Büyük şair Yahya Kemal, Süleymaniye’de Bayram Sabahı şiirinde, 'Süleymaniye'yi, layıkıyla 'Cedlerin Mağfiret İklimi' olarak tasvir eder. Evet. TİKA o iklimi de yaşatmak için, bizden bir hatırayı daim kılmak için,cedlere ait bir kutsi nefesle varlık mührümüzün silinmemesi için, ata yadigarı abidelere sahip çıkıyor. Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi (MOTAP) tamamlanmıştır. Moğolistan’da Milli Tarih Müzesi’nin bir bölümü hükûmetimiz döneminde protokolle devralınıp restore edilmiştir. Burada bugüne kadar Orhun Vadisi’nde bulunan paha biçilmez eserlerin sergilendiği kalıcı bir Türk eserleri bölümü açılmıştır. Ayrıca MOTAP projesinin önemli bir ayağı olan ve daha önce devletimizin iki Cumhurbaşkanı tarafından sözü verilen ve Moğol makamları tarafından sürekli hatırlatılan 46 km’lik karayolu Hükûmetimiz döneminde tamamlanmıştır. Sayın Başbakanımızın Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirdiği ziyaretleri sırasında gündeme gelen Bilge Tonyukuk Karayolu Yapımı hususunda gerekli çalışmalar da tamamlanmıştır" dedi.

Türkmenistan’ın tarihi Merv şehrinde bulunan Sultan Sancar Türbesi’nin restorasyonun da tamamlandığına belirten İşler, "Gene Merv’de, Sultan Alparslan Han’ın Mezarının Aranması ve Türbe İnşası ile Sahabe Türbelerinin Restore Edilmesi Projeleri kapsamında da, uzmanlarca 5 etap olarak planlanan ve dört yıllık bir zamana yayılacak olan projenin ilk adımları atılmıştır. Çalışmalar sürdürülürken TİKA’nın katkılarıyla 5-6 Mayıs 2014 tarihlerinde Ankara’da 'Sultan Alparslan ve Merv: Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar' konulu bir deuluslararası çalıştay düzenlenmiştir" ifadelerine yer verdi.

Balkan coğrafyasında çok sayıda restorasyon projelerinin yürütüldüğünü söyleyen İşler, Makedonya’da tamamlanan en önemli projelerden birinin Atatürk’ün ata ocağı Kocacık Köyü’nde bir Anı Evi projesi olduğunu ifade etti.

TİKA’nın katkılarıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin köyü olarak Kocacık Köyü’nde iki anı evinin aslına uygun şekilde yeniden yapıldığını anlatan İşler, gerçekleştirilen proje ile büyük Gazi Mustafa Kemal ve ailesinin anılarının yaşatıldığını ve 19 Mayıs günü açılışının yapıldığını dile getirdi.

Makedonya’da ayrıca Üsküp’teki Mustafa Paşa Camii’nin restorasyonu, Ohri’deki Voska Hamamı’nın koruma altına alınması ve Kırçova’daki Çullu Baba Tekkesi’nin onarımının son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar arasında yer aldığını anlatan İşler, "Öte yandan, Manastır’daki İshak Çelebi Camii ileRadanya’daki Mahmut Ağa Camii’nin de restorasyon çalışmaları devam etmekte
olup,Balkanlardaki Hünkar camilerinin en büyüğü Üsküp Sultan Murat Camii, Alaca Camii,Struga’daki Mustafa Çelebi Camii ve Saray’daki Hüseyin Şah Camii için de çalışmalara başlanılmıştır" dedi.

Bosna Hersek’te, restorasyonu TİKA tarafından yapılan Konjic Köprüsü’nden sonra, Drina Köprüsü olarak da bilinen Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’nün restorasyon çalışmalarının bu yıl içerisinde tamamlanacağını anlatan İşler, "Ayrıca 1954 yılında, Tito Yugoslavya’sının kültür politikalarının bir sonucu olarak yıkılan Osmanlı dönemine ait birçok eserle aynı kaderi paylaşan Saraybosna Mevlevihanesi aslına büyük ölçüde riayet edilmek suretiyle TİKA tarafından kısa süre içinde inşa edilerek hizmete açılmıştır. Saraybosna Mevlevihanesi, 'Balkanlar Mevlana Araştırmaları Merkezi' olarak hizmet vermektedir" şeklinde konuştu.

Maglay Kurşunlu Camii’nin restorasyonunun tamamlandığını söyleyen İşler, Ferhadiye ve Fatih Sultan Mehmet Camilerinin restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Kosova’da Prizren’deki Sinan Paşa Camii ve Priştine’de bulunan Fatih Camii’nde çalışmaların tamamlandığını ve ibadete açıldığını anlatan İşler, konuşmasında şunları kaydetti: "Kosova Savaşı’nda şehid düşen komutanlardan Gazi Mestan Türbesi de TİKA tarafından restore edilmiştir. Prizren’debulunan Emin Paşa Camii ile Priştine’deki Yaşar Paşa Camii’ne ilişkin çalışmalar da devam etmektedir. Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da ayakta kalan iki camiden birisi olan ve birkaç yıl önce çıkan bir yangın sonucu ağır hasar görenOsmanagiç Camii’nin restorasyonu ve Sultan II. Murat Camii bahçesinde yer alan Osmanlı Şehitliği restorasyon ve çevre düzenleme işleri gerçekleştirilmiştir. Arnavutluk’ta Kruja’daki Murad Bey Camii’nde çalışmalar tamamlanmış ve ibadete açılmıştır. Preze Kale Camii ise açılışahazırdır. Ayrıca, Berat Kurşunlu Camii, Korça İmrahorlu İlyas Bey Camii ve Elbasan Nazire Camii de 2014 içerisinde tamamlanacaktır. Tiran’daki Ethem Bey Camii ile Berat’taki Hünkar Camii ve Tekkesi ile Bekârlar Camii’nin restorasyon çalışmalarına ise başlanılacaktır."

"VATANDAŞLARIMIZIN BURNUNUN KANAMAMASI İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ"
İşler, Musul'daki gelişmelere ilişkin olarak, "Maalesef Musul'da talihsiz bir olay yaşanmıştır. Doğrusu, bu olayın iki boyutu var komşu ülke Irak'ın düşmüş olduğu kaos durumu, bizleri de endişelenmektedir. Orada Irak devleti otoriteyi yitirmiş durumdadır. Bu üzücü bir gelişme. Bu olayı lanetliyor, kınıyoruz. Oralar oldu bittiye getirilecek yerler değildir. Orayla ilgili anlaşmalar vardır. Bizim şu andaki önceliğimiz oradaki vatandaşlarımızın burnunun kanamaması için her türlü tedbiri alıyor, girişimde bulunuyoruz. Dün Sayın Başbakanımız, sonra da Cumhurbaşkanımız toplantılar yapmıştır. Meclis'te bugün bilgilendirme toplantısı yapılacağı açıklanmıştı. Son gelen bilgiye gire bu toplantı iptal edilmiş durumda. Dışişleri Bakanımız bugün muhalefet partilerini bilgilendirecek. Bu mesele milli mesele, böyle bir meselede iktidar muhalefet birlik içinde hareket etmelidir. Devletimiz olayı yakından takip etmektedir. Ne gerekiyorsa yapılacaktır. Önceliğimiz oradaki vatandaşlarımıza zarar gelmesini engellemektir" dedi

Kaynak: İHA