Musul Valisi'nden Türk personele övgü

Musul’da, önceki gün şehrin kontrolünü ele geçiren IŞİD terör örgütü, dün de kentteki Türk toprağı Musul Başkonsolosluğu’nu işgal etti.

Musul Valisi'nden Türk personele övgü
Başkonsolosluk personeli, IŞİD militanlarına kapıları açmaması üzerine IŞİD bombalı saldırı tehdidinde bulundu.

SİLAHLARINI TESLİM ETMEDİLER

Konsolosluğun güvenliğini sağlayan Özel Harekatçılar kapıyı açmak zorunda kaldı ancak silahlarını teslim etmedi. Aralarında Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ın da bulunduğu 49 kişi IŞİD tarafından alıkonuldu.

49 Türk vatandaşıını konsolosluk yerleşkesinden çıkaran örgüt üyeleri şehrin başka bir bölgesine nakletti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, iki gün önce Türk Dışişleri Bakanlığı’nca verilen tahliye görevinin ardından, Başkonsoloslukta, kripto ve gizli belgeler için güvenlik önlemi alındı.

ALARM POZİSYONU ALINDI

Başkonsolosluk personeli de tahliye için çalışmalar yaptı ancak çevredeki sıcak çatışmalardan dolayı güvenli kaçış ortamı bulunamadı. IŞİD üyeleri, önceki gün, Musul Başkonsolosluğu’na 200 metre mesafeye kadar ilerledi.

Başkonsolos Yılmaz, personeli “Alarm” pozisyonuna geçirdi. Başkonsolosluktaki bilgisayarların şifreleri kırılırken, gizlilik içeren belgelerin hardcopy’leri imha edildi.

TÜRK PERSONELİNE ÖVGÜ

Musul Valisi Useyil Nuceyfi Türk Başkonsolosluk personelinin kahramanca tavrını överek, “Biz arayıp konsolosluğu terk etmelerini söyledik. Ancak Musul Başkonsolos görevlileri tarihe geçecek bir davranış sergileyip'yerimizde kalmayı tercih ediyoruz’ dediler” diye konuştu.

PERSONELİN SON SÖZÜ

IŞİD’in başkonsolosluğu işgali önlenemezken, baskın sırasında başkonsolosluktaki personel, Dışişleri Bakanlığı’nı'Acil Kodlu Telefon’ ile arayarak, yaşananlardan haberdar etti.

Personelin, “IŞİD militanları, Konsolosluğa girdi. Bizi götürüyorlar” demesinin ardından, görüşme kesildi. Bu konuşmanın ardından ise, başkonsolosluk veya personel ile Ankara arasında telefon bağlantısı kurulamadı.

IŞİD tarafından Musul Başkonsolosluğu yerleşkesinden çıkarılarak şehrin başka bölgesine nakledilen Başkonsolos Öztürk Yılmaz ile konsolosluk çalışanları ve ailelerin sağlık durumlarının iyi olduğu, herhangi bir kötü muameleye maruz bırakılmadıkları, önümüzdeki birkaç gün içerisinde salıverilecekleri ifade edildi.

TIR ŞOFÖRLERİ BIRAKILACAK

Bu arada Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde tutulan Türk şoförler için de endişe edecek bir durum olmadığı, sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Dışişleri’nin sürekli temasta olduğu bölgede tutulan 31 Türk şoförünün kısa sürede serbest bırakılacağı belirtildi.