İspanya Kralı Juan Carlos'un Tahtını Bırakması

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da 76 yaşındaki Kral Juan Carlos'un 2 Haziran'da aldığı, tahtından feragat edip yerini oğlu Prens Felipe'ye bırakma kararıyla ilgili yasal süreç devam ediyor.

350 sandalyeli İspanyol meclisinde bugün yapılan genel oturumda, Juan Carlos'un krallığı bırakmasıyla ilgili yasa tasarısı 299 evet, 19 hayır ve 23 çekimser oy ile kabul edildi.
Yasa tasarısının yüzde 85'lik bir oranla kabulünde iktidardaki Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalit İşçi Partisi'nin (PSOE) oyları etkili olurken, komünist görüşlü Birleşik Sol'un (IU) başını çektiği Çoğulcu Sol (IU, ICV, CHA), Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Milliyetçi Galisya Bloğu (BNG), Geroa Bai, Nueva Canarias adlı küçük partiler "hayır", milliyetçi partilerden Katalonya'daki Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU), Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve Kanarya Koalisyonu "çekimser" oyu kullandılar.
Çoğulcu Sol'un talebiyle meclisteki oylama teker teker milletvekillerinin isimleri okunarak gerçekleşirken, PSOE'den 3 milletvekilliğinin, fire vererek karşı oy kullanmaları dikkat çekti.
Meclisteki oturumda yapılan konuşmalarda PP, bu zamana kadar olduğu gibi güçlü bir şekile monarşiyi savundu. Ana muhalefetteki PSOE de cumhuriyetten yana olduğunu vurgulasa da 1978'de kabul edilen mevcut anayasaya saygıdan ve ülkenin istikrarından dolayı monarşinin devamından yana oy kullandığını ancak yeni Kral'ın anayasal reformun yolunu açması gerektiğini belirtti.

Oturum sırasında bazı IU milletvekillerinin, "hemen referandum" yazan kağıtları genel kurul salonunda açmaları ve "demokrasi için hayır oyu kullanıyorum" diye bağırmaları, Katalan ve ya Bask bölgesindeki ayrılıkçı bazı siyasi partilerin temsilcilerinin "Yaşasın Bask Cumhuriyeti", "Yaşasın Katalan Cumhuriyeti" diya slogan atmaları ilgi çeken anlar oldu.
Ayrıca Katalonya'da iktidarda olan CIU partisinin İspanyol meclisi sözcüsü Duran Lleida, yeni Kral 6. Felipe'den "Katalonya'nın taleplerine daha hassas olmasını" istedi.
Meclisten geçen yasa tasarısı, 17 Haziran tarihinde Senato'da görüşülecek. Burada da PP ve PSOE'nin oyları ile kabul edilerek yasallaşması beklenen yasa, resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Juan Carlos'un 18 Haziran tarihinde İspanya kralı olarak ülkenin devlet başkanı olma unvanını tamamen yitirmesi, yeni Kral 6. Felipe'nin ise 19 Haziran'da İspanyol meclisinde düzenlenecek törende yemin ederek ülkenin yeni devlet başkanı olması öngörülüyor.
Kaynak: AA