Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Müzesi İçin İlk Adım Atıldı

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın Kilis’te bulunan evi, Vali Süleyman Tapsız’ın girişimleri ile Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Müzesi olarak kullanılması için ilk adımlar atıldı.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Müzesi İçin İlk Adım Atıldı

Çağlasyan Konağı’nda Vali Süleyman Tapsızve Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça birlikte kahvaltı yaparak bir süre sohbet etti.

Kahvaltının ardından müjdeyi veren Vali Süleyman Tapsız, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın Türkiye’nin en ünlü Türk Musikisi bestekarı olduğunu belirterek, "Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın evi şu anda Yoksullara Yardım Vakfı’nın (YOYAV) Kilis Şube binası olarak kullanılmaktadır. Biz burayı müze haline getirmek istiyoruz. YOYAV Genel Başkanı İbrahim Ateş ve YOYAV Kilis Şubesi Başkanı Muzaffer Patlakoğlu ile görüşmelerimizi yaptık kendileri de Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın Kilis’te bulunan evinin müzeye çevrilmesinin iyi olacağı görüşünde hem fikirler’’ dedi.

Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca, Türk Musikisinde devlete bağlı ilk konservatuarın kurucuları arasında yer aldığını ifade eden Vali Tapsız, ‘’Alaeddin Bey, 1976'dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuarının Yönetim Kurulunda ve Öğretim Kadrosunda çalıştı. Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi.

1991 Yılında Devlet Sanatçısı olarak ödüllendirildi. Ayrıca Prof.Dr. Alaeddin Yavaşça’nın çeşitli dallarda almış olduğu 200’ü aşkın ödülün yanısıra Türk Musikisine yaptığı önemli katkılar nedeniyle müzik dalında 2008 yılı "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" ve Sanat dalında 2010 yılı "TBMM Üstün Hizmet Ödülü" de verildi’’ dedi.

Vali Tapsız, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın evinin restorasyon çalışmaları ve müzeye çevrilmesinde gereken her şeyin yapılacağını belirtti.

YOYAV Genel Başkanı İbrahim Ateş ise, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın Kilis demek olduğunu, evinin müze olarak kullanılmasının Türk Musikisi’ne büyük hizmet edeceğini ve ünlü bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın gelecek kuşaklar tarafından da daima hatırlanmasına vesile olacağını belirterek "YOYAV olarak üzerimize düşen neyse yaparız” dedi.

Kaynak: İHA