'Sırbistan'ın Ab Perspektifi, Bölgesel İşbirliği ve Kosova Meselesi' Konferansı

Sırbistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Danilo Vucetic, Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmak için mücadele verdiklerini belirterek, "AB, toplumumuzun demokratikleşmesine, hukuku temel alan bir yönetimi kurmamıza ve pek çok olumlu gelişmenin yaşanmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen "Sırbistan'ın AB Perspektifi, Bölgesel İşbirliği ve Kosova Meselesi" konferansında konuşan Sırbistan Büyükelçisi Vucetic, ülkesinin AB üyelik süreci ve Batı Balkanlar'da bölgesel işbirliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
AB'nin bölgeye yapacağı katkıya değinen Vucetic, "Bugün tüm Balkan ülkeleri AB üyesi olmak için bir mücadele vermektedirler. Bu mücadele sadece AB'ye üye olmak için değildir. AB, toplumumuzun demokratikleşmesine, hukuku temel alan bir yönetimi kurmamıza ve pek çok olumlu gelişmenin yaşanmasında katkı sağlayacaktır" dedi.

Vucetic, AB üyeliği ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerinin gelişebileceğini belirterek, "Birçok Balkan ülkesi tarihte olduğu gibi şu anda da siyasi istikrara sahip değildir. Karşılıklı güven yavaş yavaş ama daha sağlam bir şekilde tekrar sağlanmaktadır. Bu çerçevede AB karşılıklı işbirliğini ve güveni tekrar tesis etmemizde bize yardımcı olacaktır" diye konuştu.

AB'ye üyelik sürecini 10 Ekim 2005'te başlattıklarını kaydeden Vucetic, "AB'ye tam üye olmak dış politikamızın birincil amaçlarındandır ve hedefimiz 2020'de AB'ye tam üye olmaktır. Bu potansiyele sahip olduğumuza eminim. Başbakanımız Aleksandr Vuçiç ve Dışişleri Bakanımız İvitsa Daçiç bu yönde gerekli tüm adımları atmaktadırlar" dedi.

Kaynak: AA