Kırgız-tacik Sınırında Yine Gerginlik

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından sınır belirsizliğinin görüldüğü Kırgızistan ile Tacikistan arasında çıkan gerginliklere bir yenisi eklendi.

Kırgızistan Devlet Sınır Hizmetleri Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Batken eyaleti Batken ilçesi Jaka-Oruk yerleşim bölgesinde Kırgızistan ile Tacikistan uyruklu vatandaşlar arasında çıkan taşlı kavganın her iki taraftan bölgeye ulaşan polis ekipleri ile askerlerin havaya yaptığı uyarı ateşi sonucu durdurulduğu belirtildi. Kavganın neden çıktığının bilinmediği ifade edildi.
Yaklaşık dört saat süren taşlı kavgada Tacikistan vatandaşlarının Kırgızistan vatandaşlarına ait bir petrol istasyonu, bir dükkan ve iki aracı ateşe verdiği ifade edildi. Olaylarda biri polis dokuz kişinin yaralandığı kaydedildi.
Olaylar nedeniyle Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Tacikistan'ın Bişkek Büyükelçisi Olim Rahimov'a bölgedeki gerginlikle ilgili endişeleri içeren nota verildi.

Kırgız-Tacik sınır muhafız askerleri arasında 11 Ocak'ta yaşanan çatışmanın ardından Kırgızistan güvenlik gerekçesiyle tek taraflı bu ülke ile tüm sınır kapılarını kapatmıştı. Sınır kapıları 1,5 ay önce yeniden açılmıştı.
İki halkın yoğun yaşadığı bölgede sıklıkla arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlik çıkıyor.
Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belli iken, 2012 yılından itibaren süren sınır belirleme çalışmalarında henüz 47 kilometre üzerinde uzlaşıldı.
Kaynak: AA