Bursa Borsası'ndan Yeni Mezbaha Teklifi

Bütünşehir Kanunu ile birlikte şehirlerde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bütün mesuliyeti büyükşehir belediyelerine yüklendi.

Bu uygulama ile klasik asfalt ve fen işleri, sosyal tesis işletmeciliği anlayışının dışında kırsal kesimdeki vatandaşların ihtiyacını karşılayacak tarım işletmeleri de gündeme geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi kontrolüne geçen ilçe belediye mezbahalarındaki hayvan kesim sayılarının vasat olması, tek bir merkezde mezbaha çalıştırma konusunu gündeme getirdi. Yönetim kurulu üyeleri ile birlikte İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge Müdürlüğü'ne ziyarette bulunan Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Badırga tarafında Büyükşehir Belediyesi'ne ait müsait bir alanda yeni bir mezbaha yapılarak tek merkezden hayvan kesim hizmetlerinin yürütülebileceğini söyledi.

Matlı, Yıldırım ilçesi Karapınar Mahallesi'ndeki Bursa Ticaret Borsası'na ait ET-BA tesislerinin 60 dekarlık bir alana sahip olduğuna dikkat çekerek, "Yeni mezbaha yatırımı için 30 milyon liralık bir kaynak gerekiyor. Böyle bir tek tesis ile hem verimli, hijyenik, tüketicinin ve üreticinin haklarının gözetildiği bir mekanizma oluşturulur. Hem de parça parça verimsiz çalışmaların önüne geçilmiş olur. Bütün ilçelerin hayvan kesimleri çevre yoluna bağlantılı Badırga'daki tesislerde gerçekleştirilir. Böyle bir tesisin inşaasında ve çalıştırılmasında Bursa Ticaret Borsası olarak görev almaya hazır olduğumuzu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye ilettik. Belediye yetkilileri de ilçelerdeki hayvan kesim miktarlarının yetersizliğini fark etmişler. Bütün kesimlerin tek bir merkez yapılması konusunda fikir birliği oluştu. Yer ayarlanması ile yeni tesislerin inşasına başlanabilir. İnşa sürecinde ise Yıldırım'daki tesisler 3-4 yıl kullanılmaya devam eder" diye konuştu.

Karapınar'daki mezbahanın etrafında eğitim, güvenlik ve konut alanlarının oluştuğuna işaret eden Özer Matlı, "Bu yerde Büyükşehir Belediyesi'ne veya Yıldırım Belediyesi'ne bırakılarak bir dönüşüm sağlanır. Böylece şehirleşme anlamında da katkı konulmuş olur. Bir tek merkezden temiz et üretimi ile de vatandaşlarımıza kaliteli ve üreticinin zorlanmadığı, kasap esnafının kolaylıkla hizmet alabildiği bir sistem geliştirilmiş olur" dedi.

Borsa Yönetim Kurulu ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesine her türlü tarım faliyetleri ile alakalı bilgi paylaşamına açık olduklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA