Engelliler İçin İşbirliği

Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi (IDP) kapsamında Adana Bilim ve Teknoloji Derneği, Seyhan Belediyesi ve Çukurova Özürlüler Derneği’nin (ÇÖZDER) ortak yürüttüğü “Adana’da Engelsiz Hayatlar” projesi konferansı, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (Adana BTÜ) Yeşiloba Yerleşkesi’nde yapıldı.

Engelliler İçin İşbirliği

Konferansa Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Osman Arık, Çukurova Özürlüler Derneği Başkanı Ahmet Ataş, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. İskender Özgür, üniversite perosneli ile çok sayıda engelli vatandaş katılım gösterdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Osman Arık, derneğin önemli çalışmalara imza attığını belirtti.

Arık, “Adana Bilim ve Teknoloji Derneği, gerek eğitim-öğretim alanında öğrencilere sağladığı burs olanaklarıyla gerekse Engelsiz Hayatlar projesi gibi kentimize yönelik sosyal projeler konusunda başta Adana BTÜ olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla iş birliği içerisinde projeler yapmaktadır. Yaklaşık bir yıldır Çukurova Özürlüler Derneği ve Seyhan Belediyesi ile engellilerimizin hayatını kolaylaştırma adına çalışmalar yapıyoruz. Bu projede emeği geçen, bize destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Çukurova Özürlüler Derneği Başkanı Ahmet Ataş, 2005 yılında bugüne kadar engellilere yönelik birçok projeye imza attıklarını belirtti.

Ataş, “Yaptığımız projelerde birçok engelli vatandaşımıza ve ailesine fayda sağladık. Eğitim projelerimizden mezun olan engellilerimiz İŞKUR aracılığı ile meslek sahibi oldu. Böyle bir projenin içinde yer almaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Sayın Rektörümüze, Sayın Belediye Başkanımıza, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, her zaman engelli vatandaşların sorunlarına yakın durduğunu ve bundan sonra da yakın duracağını belirtti.

Karalar, “Engelli kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırmak, spor yapma ve ulaşım gibi sıkıntılarını çözmek için çalışmalarımız devam ediyor. İmkanlarımız doğrultusunda engelsiz yaşam alanları inşa edeceğiz. Maalesef ilimizde engelli sayısı ortalamanın üzerinde. Bu da bizleri engellilere yönelik daha fazla proje üretmeye yöneltiyor. Böyle bir projenin içinde yer almaktan dolayı onur ve mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, gerçekleştirilen projenin yaklaşık bir yıldır devam ettiğini, amacının engellilerin topluma entegrasyonunun sağlanması olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ersoy, “Proje kapsamında engelli kardeşlerimize Web Tasarımı, Bilgisayar Tamir ve Bakımı ve Çağrı Merkezi Operatörlüğü dallarında, uzman akademisyen kadromuz tarafından kurslar verildi.

Kursiyerlerimizin uygulamalı eğitimlerini bizzat üniversitemizin çeşitli birimlerinde yaptırıyoruz. Uygulamalı eğitimlerin sonunda kursiyerlerimize mesleki sertifikaları verilecek. Bizim görevimiz bu tür projeleri arttırarak engelli kardeşlerimizin iş potansiyellerini ortaya çıkarmak. Kurulduğumuz ilk günden beri verdiğimiz bir söz var. Yönümüz hep Adana’ya dönük olacak. Bu proje, bu sözün bir göstergesidir. Projede bizimle ortak çalışan Seyhan Belediyesi’ne, Çukurova Özürlüler Derneği’ne, projeye finansal destek sağlayan Avrupa Birliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, her adımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi İskender Özgür ve ÇÖZDER Başkanı Ahmet Ataş, özürlülerin sorunlarını ve sahip olduğu hakları anlatan bir sunum gerçekleştirdiler.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Adem Ersoy’a, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a, ÇÖZDER Başkanı Ahmet Ataş’a ve Yrd. Doç. Dr. İskender Özgür’e engelli vatandaşlar tarafından plaket verildi.

Plaket töreninin ardından katılımcılar, düzenlenen kokteylde bir araya geldi.
Kaynak: İHA