Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Muş'ta Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iki şeyi bir arada yapacaklarını belirterek, "Hem bu topraklarda konuşulan her dil azizdir diyeceğiz. Hem de bu topraklardaki her kardeşimizi muazzez ve mübarek bileceğiz" dedi.

Muş Gençlik Merkezinde düzenlenen AK Parti İstişare Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, 90'lı yıllarda bölgede meralar basılırken birçok yanlış uygulamayla halk ile devletin karşı karşıya getirildiğini ifade etti.

Davutoğlu, Muş Ovası'nın baharın gelişiyle farklı bir güzelliğe büründüğünü belirterek, bu güzel ve bereketli toprakların hakkının verilmesi için de buralara kalıcı barışın ve istikrarın getirilmesi gerektiğini söyledi.

Malazgirt'te ve Çanakkale'de ayrılmayanların torunlarının arasına fitne sokulduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Malazgirt'te Alparslan'ın ordusu içinde olanların arasında Türk, Kürt, Zaza da vardı. Hatta aralarında Müslüman olmayanların bile olduğu bir direniş. Ama onlar bir ideal için yola çıkan bir milletti. Millet, aynı davayı benimsemiş, aynı imanla yola çıkmış toplumun adıdır. Millet sarsılmaz kuvvetli bir yüreğin adıdır. O yüreği barındıran herkes de o milletin asli unsurudur. Bu toprakları Çanakkale'de hep beraber savunduk. İşte çözüm süreci ve milli birlik ve kardeşlik projesinin temeli budur. Bu topraklarda yaşayan hiç kimsenin diğerinden üstünlüğü yoktur. Bu topraklarda yaşayan hiçbir etnik topluluğun diğerine üstünlüğü yoktur. Hiçbir bölgenin diğer bölge üzerinde üstünlüğü yoktur. Aksine hep beraber omuz omuza verdiğimizde işte o zaman bu yeryüzünü sarsarız. Bunu bildikleri için aramıza fitne sokmak istiyorlar."
Bingöl'de 1993'te şehit edilen 33 askerin yıl dönümünde şehit aileleriyle beraberken, yanında oturan şehit annesi Saliha'nın yüzüne baktığında asırlardan gelen bir olgunluğu gördüğünü ifade etti.

"Saliha'nın elini öptüm. Eğer o sırada zihnimden 'bu Türk, Kürt veya Zaza mı?' diye geçirseydim bin yıl tövbe istiğfar ederim" diyen Davutoğlu, "Çanakkale'de yanı başında şehit düşene dönüp bakarken ve onun cenaze namazını kılarken, acaba bu Kürt, Türk, Arnavut, Boşnak mıydı dememişler. Şehitlerimiz bizim üzerimize kutsal bir emanettir. Bu fitneyi bu topraklardan ebediyyen kaldıracağız. İşte AK Parti bu demek. Bosna Savaşı olduğunda Muşlu, Diyarbakırlı, Bingöllü o genç insanların nasıl gittiğini çok iyi hatırlarım. İlk şehitler bu şehirlerdendi. Bir Boşnak, Zaza, Kürt zulme karşı birleşti. Adalet adına birlik ve vahdet adına birleşti" diye konuştu.


-"Bosna'yı ve Somali'yi kendi haline nasıl bırakırız?"
Somalilerin hala "Kabe bizim kıblemiz, İstanbul bizim merkezimiz" dediğini belirten Davutoğlu, millete yük olmayı siyaset olarak görmediklerini ve milletle birlikte bütün insanlığa deva ve şifa olmak için geldiklerini kaydetti.

Bunun önlerine çıkacak engelleri de tanımayacaklarını bildiren Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz Arakan'ı nasıl bırakırız ki? Onlar en zor zamanlarında, bu topraklarda istikbal için mücadele edenlere her şeylerini göndermişler. Biz Bosna'yı ve Somali'yi kendi haline nasıl bırakırız? Şimdi bu milletin bu topraklardaki birliğini ve beraberliğini dahi anlayamamış olanlar, bu toprakların ötesindekilerin kaderiyle olan ilgimizi anlayamazlar. Birileri ister ki biz Bosna, Kırım, Filistin ve Somali ile yani nerede bir mazlum varsa onlarla ilgilenmeyelim. Ne yapalım istiyorlar biliyor musunuz? İçimize dönelim, kardeş kavgasıyla birbirimizle uğraşalım. İşte onların dışarıda ve içerideki işbirlikçileri istiyorlar ki Malazgirt, Çanakkale, Sarıkamış ve Yemen ruhu ölsün. Burada kardeş kardeşle öyle bir kavga yapsın ki bu topraklar, bu aziz millet dışarıya bakamasın. İşte 90'lı yıllarda o yüzden bakamadık. O yüzden bizden yardım isteyen kardeşlerimize bakamadık."
Ardından Muş Belediye Başkanlığına geçen Davutoğlu, burada 30 Mart yerel seçiminde belediye başkanı seçilen Feyat Asya'yı tebrik etti.
Asya, Davutoğlu'na plaket takdim etti.
Gece Muş'ta konaklayacak Davutoğlu, sabah karayoluyla Bitlis'in Güroymak ilçesine geçecek.
(Bitti)
Kaynak: AA