Orta Karadeniz İstihdam Zirvesi

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "Ben her işi yaparım, her işe yeterim' diyen adamların iş bulma şansı artık neredeyse kalmadı" dedi.

Şahin, Amasya Üniversitesi ve İŞKUR Amasya İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen, "Orta Karadeniz İstihdam Zirvesi"nde, istihdam için en önemli konunun eğitim olduğunu söyledi.

"Ben her işi yaparım, her işe yeterim' diyen adamların iş bulma şansı artık neredeyse kalmadı" diyen Şahin, 2005 yılında Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı görevi yaptığı dönemde üniversitelerle işbirliği yapmak istediğini ancak o dönem YÖK ve bazı üniversitelerin bunu kabul etmediğini bildirdi.
Şahin, "Ne kadar şükretsek azdır. Şu anda üniversiteler istihdamı konuşuyor. Aslında istihdam üniversitelerle devletin, hükumetin, kamunun ortak derdi ve üniversiteler artık gerçek mecrasına sürükleniyor. O gün ki üniversiteler adete topluma karşısına almış, belki kendi düşünceleri dışında insanlara hayat hakkı tanımayan bir yapıdan, bugün devlet millet birleşmesini bütünleşmesini üniversite ile kamunun birlikte hareket etmesini sağlıyor ki gerçek üniversite bu" diye konuştu.

İhtiyaç olduğunda YÖK ve üniversitelerle ortak hareket edilebilmesi gerektiğini aktaran Şahin, "İhtiyaç duyduğum alanları tespit ederken YÖK ile ya da üniversitelerle beraber hareket edebilmeliyim. Bırakın üniverseteden izin almayı bir üniversite hocasının tek başına istediği şekilde hareket etmesi gerekiyor ki, özgür düşünce ile belki ufku yakalayalım. Aksi takdirde çuvallıyoruz. Belki şuanda emekleme safasındayız bazı konularda ama gerçekten şu son 10 yılda inanılmaz bir açılım yapıldı" dedi.

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin ise Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine baş sağlığı dileyerek sözlerine başladı.

Amasya'da ilk defa bölgesel istihdam zirvesi düzenlendiğini ifade eden Çomaktekin, "Ülkelerin toplumların en önemli sermayesi gücü tabi ki insan sermayesidir. Nüfusun çok fazla olması da bir anlam ifade etmiyor. Bu sahip olduğunuz nüfusun çok kaliteli ve nitelikli olması gerekir. İnsan kaynaklarını yönetmek ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda eğitmek ve karşılaşılan ihtiyaçlara uygun olarak önceden hazırlık yapıp insanlarımızı bu doğrultu da toplumun ihtiyaçları doğrultusunda ve çağın gerektirdiği nitelikte donanımda yetiştirmek bize önemli bir güç ve avantaj sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ise gelişmekte olan ülkelerin tarihi süreçlerine bakıldığında son 100 yıl içerisinde gelişmiş ülkelerin yaşadığı süreçleri Türkiye'nin yaşadığını kaydetti.

Kaynak: AA