Denizli Köyünde 774 Yıllık Gelenek

Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Denizli köyünde yaşayan vatandaşlar, yağmur duasına çıkıp, meralarda bol ot olması için kurban keserek, atalarının başlattığı geleneği 774 yıldır sürdürüyor.

Köyde bulunan Geyikli Baba Türbesi yanında toplanan vatandaşlar, 5 adet koç kesti. Kurbanlar pişirilerek katılımcılara ikram edildi.
Denizli Köyü Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Süleyman Özer, etkinlikte yaptığı konuşmada, Oğuzların Hisist boyundan olduklarını ve atalarının 1240 yılında Buhara'dan gelip bugünkü Denizli köyüne yerleştiklerini söyledi.

Atalarının başlattığı gelenek doğrultusunda, köylerinde bolluk, huzur, birlik olması, kuraklık yaşanmaması için Geyikli Baba Türbesi'nde her yıl mayıs ayının son haftasında kurbanların kesildiğini, ardından toplu halde yağmur ve ot duası yapıldığını anlatan Özer, "Bu kültür, Alevi-Bektaşi kültüründe mevcuttur. Köylülerden para toplanır, ortak kurban ve her evden bulgur alınır. Bulguru veren yağını da verir. Kurbanın adı da ot kurbanı. Ot için kesilir ve yağmur duasına çıkılır. Bu yıl 5 kurban kesildi" diye konuştu.

Yağmur duasının da yapıldığı etkinliğe, Kaymakam Hayrettin Baskın, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cihan Yeşil, İlçe Özel İdare Müdür Sadi Oruç, davetliler ve köylüler katıldı.

Kaynak: AA