Tarsus'ta Alzheimer Konulu Panel Düzenlendi

İçel Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği İçel Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, alzheimer hastalığı konusunda Tarsus'ta konferans verdi.

Özge, Özel Tarsus Bilge Lokman Hekim Anadolu Sağlık Meslek Lisesi tarafından nikah salonunda düzenlenen etkinlikte, her unutkanlığın alzheimer olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığını belirterek, bir kişinin arabasını nereye park ettiğini unutabileceğini ancak arabasının olduğunu unutmasının ya da yaptığı günlük işleri aksatacak, ilişkilerini bozacak unutkanlıkların olmasının doğal olmadığını vurguladı.
Özellikle unutkanlıkla birlikte görülen bazı huy değişikliklerinin başta alzheimer olmak üzere pek çok bunama hastalığı açısından anlamlı kabul edileceğini anlatan Özge, "Hemen herkes hayatının belli dönemlerinde unutkanlık yaşayabilir ancak unutkanlığın çok sık olması halinde mutlaka bir doktara başvuruda bulunulması lazım" dedi.

İçel'de 10 bin dolayında kişinin alzheimer hastası olduğunu bildiren Özge, 65 yaş üzerindeki bir kişinin günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık yaşaması, işlerini yerine getirmede, kelime bulma ve kullanmada güçlük çekmesi, tarihleri ve bilinen yolları unutması, eşyaları yanlış yere koyması halinde en kısa zamanda bir nöroloji uzmanına başvurması gerektiğini dile getirdi.
Alzheimer, hastanın olduğu kadar yakınının da yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Özge, hasta yakınlarının da uzmanlardan eğitim ve sosyal destek için yardım alması gerektiğine dikkati çekti.
Kaymakam Hasan Göç de Özge'ye teşekkür ederek, günün anısına plaket ve çiçek verdi.
Okul müdürü Salih İpek ise yaptığı konuşmada, sağlık ve eğitimin iki önemli kavram olduğunu vurgulayarak, "Tarsus'un sağlık, sosyal ve kültürel yaşamına daha çok katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: AA