Erdemli'de 'Şeker Hastalığı ve Yüksek Tansiyon' Semineri

Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) kursiyerlerine şeker hastalığı ve yüksek tansiyonla ilgili seminer verildi.

İçel Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğretim görevlisi Sümbüle Köksoy, Çeşmeli Lisesi Konferans Salonu'nda verilen seminerde, diyabet ve tansiyon hakkında sunum yaptı.
Şeker hastalığının oluşmasında hareketsiz kalmanın ve hazır yiyecekler tüketilmesinin etkili olduğunu belirten Köksoy, diyabetin önüne geçmek için spor yapılması, sebze, meyve ve tahıl gibi gıdaların tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
Günde 8-10 bin adım atılması gerektiğini ifade eden Köksoy, şöyle konuştu:
"Bu rakam orta tempoyla yaklaşık 40-45 dakika yürüyüşe denk geliyor. Stresli bir hayat ve fast food tarzı beslenmeden uzak durulmalı. Diyabet hastalığını önlemek için mutlaka spor yapılması gerekiyor. Şekerli yiyeceklerden uzak durulması ve yeteri kadar beslenilmesi gerekiyor. Kan şekeri aniden yükseltmeyen ve bol lif içeren sebze, meyve ve tahıldan zengin besinler tüketilmeli. Kan şekerini en çok yükselten gıdalar toz şeker ve beyaz unlu mamullerdir. Bir simit de kan şekerini anında 300'e çıkarıyor. Bulgur ve buğday kan şekerini yavaş yavaş yükselten glisemik endeksi düşük gıdalar. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ya da buğday salatası tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine ise mutlaka çavdar, kepek ve yulaflı olan tam tahıllı ekmek çeşitleri tüketilmeli."

Kaynak: AA