Osmanlı Resimlerinin Katar Emirine Satıldığı İddia Edildi
İstanbul’da, 1745 ile 1779 yılları arasında İsveç Büyükelçiliği yapan Gustaf Celsing’in o dönem satın aldığı İstanbul manzaralarını içeren 102 yağlı boya resmin 300 milyon İsveç kronu karşılığında Katarlı Emir ailesine satıldığı iddia edildi.
İsveç’te yayın yapan Dagens İndüstri gazetesinin haberine göre, İsveç’in Södermanland’taki Biby Malikhanesi'nde bulunan 102 yağlı boya resim büyük bir gizlilik içerisinde satıldı. Gazetede yayınlanan habere göre Türkiye’deki özel müzelerin bir süre koleksiyonla ilgilenmesine rağmen herhangi bir satın alma girişiminde bulunmadığı kaydedildi. Gazetede ayrıca bilim adamlarının tabloların bir dönemi yansıtmadaki bütünselliği açısından değerli bulduğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bunları satın almasının Türkiye açısından önemini gündeme getirdikleri ifade edildi. Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korütürk’ün de koleksiyonun Türkiye'ye kazandırılması için büyük çaba harcadığı kaydedildi.
Haberde ayrıca, koleksiyonun uzmanlar tarafından eşsiz İsveç Kültürü mirası olarak adlandırıldığı ve koleksiyonda Georg Engelhard Schröder tarafından yapılan iki büyük resmin yer aldığı belirtildi. Resimlerde, XII. Karl’ın (Demirbaş Şarl) Türk devletine olan borçlarını tahsil etmek üzere 1720 ve 1730 yılları arasında İsveç’te aylarca kalan Türk delegasyonunun yer aldığı da ifade edildi.
Gazetenin haberine göre, koleksiyonun satışından sorumlu Sotheby's şirketi alıcıyı ve satış fiyatını açıklamamakla birlikte, satışın gerçekleştiğini doğruladı. Kimliği gizli tutulan kaynaklar, 300 milyon İsveç Kronu tutarında bir meblağa, Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani tarafından satın alındığı bilgisini verdi. Koleksiyonu Katarlı şeyhin satın almasında şeyhin kız kardeşinin önemli rol oynadığı ve Katar'da kurulacak özel bir müzede sergileneceği bildirildi.