Ab Bakanı Çavuşoğlu, Memur-sen Başkanı Gündoğdu’yu Kabul Etti

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin ziyareti ve AB sürecine ilişkin, “Merkel ve Hollande'da gördüğümüz kararlılık 23. ve 24. Fasılların bir an evvel açılması” dedi.


AB Bakanı Çavuşoğlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’yu kabul etti. Bakan olduğundan bu yana altını çizdiği bir nokta olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Süreç Türkiye’nin vazgeçemeyeceği bir süreçtir AB üyeliği ve Türkiye’nin Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana Başbakanımızın da söylediği gibi önceki bakanımız Egemen Bey’in de altını çizdiği gibi en büyük çağdaşlaşma projesidir. Türk dış politikasında en büyük projesidir. 2014 yılının AB yılı olacağını Sayın Başbakanımız bu yılın başında açıklamıştı. Biz bu yılın Türkiye AB ilişkileri açısından verimli, başarılı geçmesini arzu ediyoruz. Sayın Başbakanımızın söylediği gibi Aralık ayının ortalarından bu yana vize serbestisi ve geri kabul anlaşması imzalanması aynı şekilde Ocak ayında 5 yıl aradan sonra Sayın Başbakanımızın Brüksel ziyareti Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Ankara ziyareti, Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız İtalya ziyareti, önümüzdeki hafta içi ve en son dün Sayın Başbakanımızla yaptığımız Berlin ziyareti aslında AB’ye verdiğimiz ve AB sürecinde işbirliği yapabileceğimiz ülkelerle yaptığımız toplantılar akımından çok önemli. Böylesine bir süreci yaşarken tabii Türkiye’de kendi ödevini en iyi şekilde yapmalıdır ve reformlara devam etmelidir. Şuanda demokratikleşme paketi üzerinde özellikle iktidar partisi olarak ve bakanlarımız olarak bu konuda arkadaşlarımız çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Birkaç gün önce de bununla ilgili toplantılar gerçekleşmiştir. İktidarımızın Meclisimizin yapacağı çok önemli çalışmalar var. Bakanlığımızda yapması gereken çok önemli çalışmalar var. Bu süreçte bizim STK’lara çok ihtiyacımız var ve sivil toplum örgütlerinden de çok iyi faydalanıyoruz. AB sürecini çok özümseyen benimseyen sivil toplumumuz var Türkiye’de.”
Çavuşoğlu, son olarak AB sürecini tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte götüreceklerini anlattı.

“AB’NİN, AVRUPA’NIN İNSAN HAKLARI, DEMOKRATİKLEŞME, MÜKTESEBATINDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ”
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu ise Büro Memur-Sen’in Bakanlıkta örgütlü olduğunu kaydederek, “AB’nin, Avrupa’nın insan hakları, demokratikleşme, müktesebatından yararlanmak istiyoruz. AB’ye kabul ederler etmezler ama biz ihtiyacımız olduğu için bu kriterleri yerine getirmeliyiz ama AB’nin çifte standardına karşı da uyanık olmamız lazım” diye konuştu.

Türkiye’nin 50 yıl önce AB yolculuğuna başladığını hatırlatan Gündoğdu, AB’nin kazanımlarını elde etmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini anlattı.

“SOMUT ADIMLAR ATMAK İÇİN BU BLOKAJLARIN KALKMASI LAZIM GERÇEKÇİ OLALIM”
Bakan Çavuşoğlu, gazetecilerin Berlin ziyaretine yönelik değerlendirme istemesi üzerine, “Gündeme geldi ve özellikle de Merkel ve Hollande da gördüğümüz kararlılık 23. ve 24. fasılların bir an evvel açılması. Enerji faslının da açılmasının AB ülkeleri bakımından çok önemli olduğu hem Bürüksel ziyareti hem de Berlin ziyareti AB süreci bakımından son derece verimli ziyaretler olmuştur ve tüm konular açık bir şekilde, samimi bir şekilde ve yapıcı bir şekilde konuşulmuştur. AB konuları vurgulandı ama bizim edindiğimiz tüm izlenim AB komisyonunun aldığı karar neticesinde, tüm görüştüğümüz liderlerde bunu gördük. Böylesine kararlığı görüştüğümüz liderlerde de gördük. Burada bir konu var. Bu iki tane faslı Güney Kıbrıs Rum bloke ediyor. Güney Kıbrıs Rum blokajını kaldırmak Avrupalı dostlarımıza düşer. Türkiye’nin yükümlülüğünde olan bir konu değildir. Somut adımlar atmak için bu blokajların kalkması lazım gerçekçi olalım” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Merkel’in söylediği gibi müzakere sürecine odaklanılması ve bu sürecin hızlandırılması gerektiğini ifade etti

Kaynak: İHA