Aydın’da ‘temel İş Sağlığı ve Güvenliği’ Eğitimleri Sürüyor

Türkiye genelinde 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereği “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimleri sürüyor.

Aydın’da ‘temel İş Sağlığı ve Güvenliği’ Eğitimleri Sürüyor

Aydın’ın Didim ilçesinde faaliyet gösteren özel firmalar, çalıştırdıkları personeli 8 saat süren “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimine göndermeye başladı.

Didim İş Sağlığı ve Güvenlik Hizmetleri Salonunda düzenlenen kursu İş Güvenliği Uzmanları Kubilay Avlayıcı ve Hatice Gülşah Çınar, slayt eşliğinde iş sağlığı ve güvenliği tanımı, yasal mevzuat ve içerik, iş sağlığı ve güvenliğinde yeni yaklaşımlar ve temel prensipler, iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda devlet, işveren ve işçilerin görev ve sorumlulukları, kaza nedenlerinin analizi, iş kazası ve meslek hastalıklarından doğan hukuki ve cezai sorumluluklar, kişisel koruyucu donanımlar ve kişisel koruyucu donanımların işyerlerinde kullanılması, fiziksel etmenler ve termal konfor şartları konularında bilgi verdi.

İş Güvenliği Uzmanı Kubilay Avlayıcı, yaptığı açıklamada; “Şuanda alınan kurs Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimidir. 30 Haziran 2012 tarihinde çıkan 6331 sayılı ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ gereği 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren işverenler çalıştırdıkları personele Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi almak zorundalar. Bu mecburi hale getirildi.

İş niteliğine göre bu eğitimin geçerli bir süresi var. Az tehlikeli işlerde çalışanlar için eğitim süresi 3 yıl, tehlikeli işler için 2 ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar içinde 1 yıl geçerlidir. 8 saat süren eğitimin ardından sınavda başarılı olanlara sertifika verilmektedir. Süresi tamamlanan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi belirli periyotlar içerisinde belirlenen yıllarda sürekli yenilenecektir” dedi.

Avlayıcı, iş yeri değiştirmek ya da 6 ay süre ile işe ara veren her personel “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimi alma zorunluluğunun olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA