Eşek Sütünü Sanal Ortamda Pazarlıyor

TURGAY DUYAR- Manisalı üretici, çiftlikte beslediği eşeklerden elde edilen sütü, kurduğu internet sitesi aracılığıyla Türkiye'nin dört bir tarafına pazarlıyor.

Eşek çiftliği sahibi Türkan Eğriboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıldan bu yana Akpınar Mahallesi'ndeki çiftliğinde eşek sütü üretimi yaptıklarını söyledi.

İki yıl önce izlediği bir televizyon programının ardından bu işe başlamaya karar verdiklerini anlatan Eğriboyun, bunda kanser hastalarının talebinin de etkili olduğuna değindi.
Üretime iki eşek ile başladıklarını, aradan geçen sürede talebin artmasıyla sayıyı artırma kararı aldıklarını ifade eden Eğriboyun, şunları kaydetti:
"Eşek sayımız yeni doğanlar ve satın aldıklarımızla birlikte 11'e çıktı. Eşekler, çok az miktarda süt veriyor. Bizden süt satın alan kişilerin büyük bir kısmı kanser hastalarından oluşuyor. Zatürre ve astım hastalarına da iyi geldiği söyleniyor. Özellikle kemoterapi gören yetişkin kanser hastaları, bu sütü ısıtmadan sabah ve akşamları bir miktar çiğ içerek kullanıyor."
- Siparişleri kargoyla gönderiyor
Eşek sütünün pazarlanması için internet sitesi kurduklarını ve ürünün bir bölümünü burada pazarladıklarını dile getiren Eğriboyun, Türkiye'nin her yerinden siparişler aldıklarını söyledi.

Eğriboyun, "İnternet sitemiz aracılığıyla Van, Erzurum, Kars, Malatya gibi ülkenin değişik illerinden siparişler geliyor. Şoklanmış olarak steril ortamda paketlenen sütleri kargoyla gönderiyoruz. Sütün 5-6 ay kadar bekleme süresi var. Eşeklerden sağdığımız sütü, yoğun taleplerden dolayı en fazla 3 gün tutabiliyoruz."
Çiftlikteki eşek sayısının süt verimliliği bakımından sürekli olarak değişkenlik gösterdiğini kaydeden Eğriboyun, şöyle konuştu:
"Eşeklerden sadece 2 ya da 2,5 aylık bir dönemde süt alabiliyoruz, daha sonra sütten kesiliyorlar. Daha sonra eşekleri, Yuntdağı bölgesindeki diğer çiftliğimize götürüyoruz. Eşeklerin 1 yıl süren gebelik dönemi ardından yeniden merkezdeki çiftliğimize getirip, 2,5 ay kadar süre ile sütünü alıyoruz. Bir eşekten günde maksimum yarım kilo kadar süt alabiliyoruz. Benden süt almaya gelen kişiler, Manisa ve çevre illerinde benden başka eşek sütü üretimi yapan olmadığını söylüyorlar"
Eşek sütünün kanser tedavisinde tamamlayıcı özelliği olduğunu vurgulayan Eğriboyun, sütü satın alan kişilere "Tedavi amaçlı değildir, tedaviye destek amaçlıdır" diye özellikle izah ettiklerini dile getirdi.
Kaynak: AA