Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Tunus'taki Temasları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Tunus'taki temasları kapsamında mevkidaşı Munci Hamdi'yle yaptığı görüşmede, iki ülke ilişkileri, Suriye'deki son gelişmeler, Akdeniz havzası, Afrika ve özellikle Kuzey Afrika konuları ele alındı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, baş başa görüşmenin ardından gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmede Tunus Dışişleri Bakanı Hamdi, Davutoğlu'na, ülkesinde yeni anayasanın kabulü sonrası yapılan Bakan düzeyindeki ilk ziyaret olması dolayısıyla teşekkür etti.
Tunus'un demokratik geçiş sürecinde Türkiye'nin sağladığı desteğin öneminden bahseden Hamdi, iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tunus Dışişleri Bakanı ayrıca son yıllarda ekonomi ve teknoloji alanlarında kaydettiği gelişmelere işaret ettiği Türkiye'nin doğru politikalar izlediğinin açık olduğunu, ikili ticaret ilişkilerinin en kısa zamanda geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Davutoğlu da Tunus'un demokrasiye geçiş sürecindeki başarısına ve bölge için önemine değinerek, Türkiye ve Tunus arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin sorunsuz olduğunun altını çizdi. İki ülke arasındaki yakın işbirliğinin devam edeceğini, Türkiye'nin her zaman Tunus'un yanında olacağını aktaran Davutoğlu, sağlık, ulaşım gibi bazı sektörlerde Türkiye'nin son dönemde önemli adımlar attığını ve bu sektörlerde iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.


- Turizm ve tarım alanlarında işbirliği
Ayrıca turizm ve tarım konusunda iki ülkenin işbirliği yapabileceğini, Türkiye'nin her konuda Tunus'a arzu edilen desteği vermeyi sürdüreceğini belirten Davutoğlu, ikili ticaret hacminin artırılması gerektiğini, Türkiye'nin Tunus için büyük bir pazar olduğunu ifade etti.

Turizm, küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının istihdam yaratmak açısından önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'deki hizmet sektörünün son yıllarda geçirdiği evrim ve bu alandaki gelişmelere dikkati çekti.
Görüşmede, bu konuda Tunus'tan bir heyetinin uygulamaları yerinde incelemek üzere Türkiye'yi ziyaret etmesi üzerinde duruldu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede ayrıca iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında diplomat değişim programı hazırlanmasını önerdi.
Heyetlerarası görüşmede ise bölgesel gelişmeler kapsamında Suriye'deki son gelişmeler, Akdeniz havzası, Afrika ve özellikle Kuzey Afrika konularında da görüş alışverişinde bulunuldu.
- Davutoğlu, kanaat önderleriyle de görüştü
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Tunus ziyareti kapsamında resmi görüşmelerinin yanı sıra Tunuslu bazı kanaat önderleriyle de bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulundu.
Davutoğlu, bu çerçevede, Ulusal Barolar Birliği Başkanı Muhammed el-Fadıl Mahfuz, Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi ve Tunus'un Çağrısı Partisi Lideri Beji Caid Essebsi ile görüştü.
Davutoğlu, muhataplarına, yeni anayasanın kabulünün ve yeni hükümetin kurulmasının, sağduyu, uzlaşı kültürü ve siyasi olgunluğun galip gelmesi sonucunda sağlandığını, bu gelişmelerin bölge için önemli bir örnek teşkil ettiğini, Tunus'un siyasi sürecinin başarıyla tamamlamasının çok önemli olduğunu, Türkiye'nin kardeş Tunus'un demokratikleşme sürecini başarıyla tamamlaması ve kalkınması için her türlü desteği sağlamaya devam edeceğini vurguladı.
Muhatapları da Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na, Türkiye'nin bugüne kadar Tunus'a sağladığı destek için teşekkür etti.
Kaynak: AA