Nevşehir'de Bulunan Yer Altı Şehri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özcan Çakır, TOKİ'nin Nevşehir'de yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ortaya çıkan yer altı şehrinin tespitine yönelik ilgili arazinin bütününde ilk ve ayrıntılı çalışmayı ekibiyle yapmış olmanın gururunu yaşadığını bildirdi.

Doç. Dr. Çakır, yaptığı yazılı açıklamada, yeni buluntular sayesinde Türkiye adına yeni ve tarihsel öneme sahip bir turizm alanının kazandırılmasına katkı sağlamanın, Türk bilim adamları açısından ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Kentsel dönüşüm kapsamında Nevşehir Kalesi ve civarında başlatılan çevresel iyileştirme faaliyetleri esnasında kalenin altında bir yer altı şehri olabileceğine dair önemli kalıntılara yaptıkları çalışmalarda rastlanıldığını aktaran Çakır, "Gündemde bulunan Nevşehir Kalesi altındaki yer altı şehrinin tespitine yönelik ilgili arazinin bütününde ilk ve ayrıntılı çalışmayı ekibimle yapmış olmanın gururunu taşımış olduğumu belirtmek isterim" ifadesini kullandı.
Çakır, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver önderliğinde kalıntıların araştırılması ve belgelenmesi faaliyetlerine başlanılıp, bu anlamda yer altında pek çok resim ve video çekildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Jeofizik Mühendisliği bölümü araştırma ekibi olarak bu görüntülere ulaşmamız ve inceleme fırsatı bulmamız belediye başkanlığı tarafından bizlere ilk görüşmelerimizden itibaren sağlanmıştır. Daha sonra yerel ahaliyle yapılan çeşitli mülakatlarda da yer altında mağaralar ve konutlar arası geçişlerin olduğuna dair pek çok bilgi edinilmiştir. Bunun üzerine, bölümümüzdeki çalışma grubumla Nevşehir Kalesi'nin araştırılmasıyla ilgili çalışmalara başlanmış ve araziden öz direnç tomografi ölçümleri 2012'nin son aylarında, sismik ölçümler ise 2013'ün yaz aylarında alınmıştır. Yaklaşık 4 kilometre kaleyi çevreleyen hatlar boyunca 33 profilde yapılan farklı jeofizik çalışmalar ve bulgulara ilişkin ön rapor 25 Eylül 2013 tarihinde Nevşehir Belediyesine teslim edilmiştir. Söz konusu ayrıntılı rapor Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna ibraz edilerek Nevşehir Kalesi'nin sit alanı kapsamına alınması ve TOKİ tarafından yapılaşmaya uygun alanların belirlenmesi için önemli bir veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Ayrıca bulgularımız uluslararası saygın toplantıda sunulmuş olup bilimsel etki faktörü yüksek uluslararası dergide yayınlanmak üzere gönderilmiştir."
- "Su kaynaklarına ulaşmak için yer altı tünelleri kazmışlar"
Sözü edilen çalışmanın amacının yer altı şehrine ait iddiaların doğru olup olmadığını tespit yönünde olduğunu aktaran Çakır, şu bilgileri verdi:
"Sonuç olarak Nevşehir Kalesi altında önemli bir yer altı şehrinin olduğu belirtilerine Nevşehir Belediyesinin destekleriyle ulaşılmıştır. Jeofizik ön çalışma sonucunda ortaya çıkan tünel yapıları kalenin eteklerinden başlayıp yerin yaklaşık 10-20 metre altında topoğrafyayı izleyerek kalenin zirvesine yönelmektedir. Bu tünellerden bir tanesi farklı jeofizik profillerle kesilmiş ve yerin altında yaklaşık 300 metre boyunca takip edilmiştir. Öyle anlaşılıyor ki bu yer altı şehrini kendilerine yaşam alanı olarak inşa eden eski insanlar kalenin eteklerinde ve çevresinde tarım faaliyetleri yürütmek ve daha uzaktaki (yaklaşık 1 kilometre) su kaynaklarına ulaşmak için yer altı tünelleri kazmışlar."
Mevcut jeofizik çalışmanın daha detaylı ve yüksek çözünürlükte devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, böylece yer altı şehrinin bütün detaylarının ortaya çıkarılıp, kalenin üstünde ve içinde yapılacak temizlik çalışmalarında daha etkin iş güvenliğinin sağlanacağını bildirdi.
Doç. Dr. Çakır, eteklerinden itibaren yaklaşık 120 metre kotlu zirvede, Selçuklulardan kaldığı iddia edilen bir kalenin yer aldığı böyle önemli bir mekanın tüm özelliklerini ortaya çıkarmak için disiplinler arası bir proje çalışmasına ihtiyaç bulunduğunu da kaydetti.

Kaynak: AA