Re’sen Emekliler Mağduriyetlerine Çare Bekliyor

Re’sen Emekliler Derneği Genel Başkanı Servet Kahramaner, önümüzdeki Ocak ayında yasallaşması beklenen Askeri Hâkimler Kanun Tasarısı’nda re’sen emekli askerlerin mağduriyetlerinin telafisi yönünde bir adım atılmadığını belirterek, “Kendilerine hukuku, adil ve adaletli davranmayı şiar edinmiş vicdan sahibi siyasilerin, kararname mağduru askerlerin bu durumuna sessiz kalmamasını, bir an önce bu mağduriyetleri telafi edecek düzenlemeleri hayata geçirmelerini temenni ediyoruz” dedi.


Re’sen Emekliler Derneği Genel Başkanı Servet Kahramaner, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden mahkeme kararı olmadan basit disiplin suçlarından dolayı kararnamelerle ilişiği kesilen askerlerin yıllardır özlük haklarının iadesi için büyük bir mücadele verdiğini anlattı. Gelinen süreçte askerlerle ilgili Meclis’e sunulan her tasarıda söz konusu bu mağduriyetlerin gerek komisyon aşamasında, gerekse Meclis Genel Kurulu’nda gündeme getirildiğini ancak bugüne kadar bir netice alınamadığını ifade eden Kahramener, “Askeri vesayetin bir nebze de olsa kırıldığı ve normalleşme sürecine girildiği şu dönemlerde askeri personel için bir takım düzenlemeler yapılsa da, geçmiş dönemlerde darbe ürünü kanun ve yönetmeliklerin kurbanı askerler için ciddi bir adım atılmamıştır. Örneğin 2011 yılında çıkarılan 6191 sayılı yasa ile YAŞ mağduru askerlere özlük haklarının iade edilmesi, 2013 yılında çıkarılan TSK Disiplin Kanunu ile disiplin cezalarına yargı yolunun açılması ve son olarak önceki günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulan Askeri Hâkimler Kanun Tasarısı ile evvelce meslekten çıkarılmayı gerektiren bazı disiplin suçlarının basit disiplin cezalarına çevrilmesi gösterilebilir. 2011 yılında YAŞ mağduru askerlere bir takım özlük hakları iade edilirken, aynı gerekçelerle ilişiği kesilen kararname mağduru askerler bu yasadan yararlanamamıştır. 2013 yılında TSK Disiplin Kanunu ile disiplin cezalarına yargı yolu açılmış ancak evvelce kendilerine verilen cezaları yargıya taşıyamadıkları ve bu cezalar gerekçe gösterilerek meslekten çıkarıldıkları için mağdur olan askerler için bu yönde bir düzenleme yapılmamıştır. Ayrıca önümüzdeki Ocak ayında yasallaşması beklenen Askeri Hâkimler Kanun Tasarısı’nda mesaiye geç gelme, mazeretsiz işe gelmeme, aşırı borçlanma gibi disiplin suçları aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması ile cezalandırılırken, aynı disiplin suçları re’sen emekli askerler için meslekten çıkarma cezası olarak uygulanmış, yine mağduriyetlerin telafisi yönünde bir adım atılmamıştır” dedi.



“MAĞDURİYETİMİZ UNUTULDU”
Yapılan her yeni düzenlemenin ileriye dönük yapıldığını, geçmiş dönemlerde aynı türden mağduriyetlerin sürekli olarak unutulduğunu ve yok sayıldığını ifade eden Kahramaner, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle kişilerin sosyal hukuk devletine olan inançları gün geçtikçe azalmakta, adalet duygusu da zedelenmektedir. Adaletin er ya da geç tecelli edeceğine olan inancımız tamdır. Ancak gecikmiş bir adaletin yaraları saramayacağı da unutulmamalıdır. Kendilerine hukuku, adil ve adaletli davranmayı şiar edinmiş vicdan sahibi siyasilerin, kararname mağduru askerlerin bu durumuna sessiz kalmamasını, bir an önce bu mağduriyetleri telafi edecek düzenlemeleri hayata geçirmelerini temenni ediyoruz.”
Kaynak: İHA