Gto Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, yeni yılda eğitim, turizm ve kadın girişimci sayısını artırmanın öncelikli hedefleri olacağını söyledi.

Gto Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Meclis Başkanı Ali Yener’in yönettiği aralık ayı olağan meclis toplantısında odanın 2015 yılı bütçesi de onaylandı.

Toplantıda 2014’ü değerlendiren ve gelecek yıla ilişkin görüşlerine paylaşan Yener, yeni yılın ekonomi açısından 2014’e kıyasla daha iyi geçmesini beklediklerini belirtti.

Bartık, odanın aralık ayında gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Bartık, şöyle devam etti:
"Yeni yılda kentimizin en önemli sorunu eğitim konusu başta olmak üzere, Gaziantep’in geleceği olarak gördüğüm turizmden daha fazla pay alması için çalışmalar yapacağız. Yine vizyon projelerimiz arasında yer alan kadın girişimci sayısının artırılması için de yeni yılda Kadın Girişimciliği Destekleme Ofisimiz (KAGİDO) öncülüğünde kadının eğitimi, istihdamı, kadın girişimciliği, siyasette kadın gibi projeler üretmek ve lobi oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Odanın yeni yıldaki proje ve yapılacak çalışmalarının yanı sıra ekonomiyi değerlendirerek, 2015 beklentilerini paylaşan Bartık, yeni yılda ithalata bağımlılığın azaltılarak yerli üretimin canlanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de son 3 aydır iş düşüşü olduğunu söyleyen Bartık, şunları söyledi:
“Aslında bütün sıkıntı ABD ile Rusya arasındaki sorundan kaynaklanıyor. ABD petrol üretimini artırıp fiyatları düşürerek Rusya ekonomisine zarar veriyor. Petrol 100 doların altında satıldığında Rusya ekonomisi ciddi anlamda açık veriyor. Biz üretici ülkeyiz, petrolü hammadde olarak alıyoruz. Dünyadaki para miktarı azaldı, eskiden 10 birimlik petrol satışı yapılırken, bu hamleyle 5 birime düştü. Petrolle ilgili piyasadaki para yüzde 50 azaldı. Bu genel piyasada yüzde 5-6’ya tekabül ediyor. O zaman psikolojiler bozuluyor, fiyatların düşüş beklentileri var. Dolayısıyla şu anda bir yavaşlama görünüyor” şeklinde konuştu.

Sağlam adımlar atılması gerektiğini ifade eden Bartık, şirketlerin aktiflerinin nakde çevrilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası piyasalarda Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında en güvenilir ülkelerin başında geldiğine vurgu yapan Bartık, ülkenin kredi limitlerinin de açık olduğunu ifade etti.

Bartık, yeni yılın ilk 6 ayında dikkatli olunmasını tavsiye ederek, iki büyük ülke arasındaki ekonomik savaşın yansımalarının ilerleyen günlerde daha da netleşeceğini belirtti.

Şehrin kültür turizmin daha da canlandırılması gerektiğine dikkati çeken Bartık, “Birçok insan Gaziantep’e iş için geliyor. Burada en fazla iki gün kalıyor, ekonomiye ciddi katkı sağlanmıyor. Arzumuz bu insanların birkaç gün daha fazla kalmalarını sağlamak, ekonominin hareketlenmesine destek vermelerine önayak olmak. Ticaretimizi artırmak için turizmi ön plana almalıyız. Bu kapsamda bölge odaları projemiz kapsamında 7 oda ve 2 kalkınma ajansıyla hazırlanan ‘Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu’ projesinin şehrimizin turizmine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Şehrin mutfağına da değinen Bartık, Gaziantep’in 250’nin üzerinde yemekleri olduğunu, bu yemeklerin dünyaya çok iyi tanıtılması gerektiğini ifade etti.

Kent ve organize sanayide yaşanan elektrik sorununa da değinen Bartık, bu sorunun çözümü için çalıştıklarını dile getirdi.

Gaziantep Havalimanındaki aksayan uçuşlara da dikkati çeken Bartık, bu sıkıntının çözülmesi için Bodrum Havalimanında kullanılmayan ILS cihazının sökülüp Gaziantep’e getirileceğini belirterek, cihazın en fazla 45 gün içinde yerleştirileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından meclis üyelerinden Ayşe Tohumcu, kadının iş dünyasındaki yeri ve önemi, Hüseyin Hüsnü Özgüler ise helva ve tahin sektörünün Gaziantep’teki durumu hakkında birer sunum yaptı.
Kaynak: İHA