Bedelli Askerlik Teklifi, Tbmm Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda bedelli askerlik ve sözleşŸmeli er ve erbaşŸ başŸvurularını da kapsayan, Askerlik Kanunu ile SözleşŸmeli ErbaşŸ ve Er Kanunu'nda değŸişŸiklik yapan kanun teklifinin görüşŸmelerine başŸlandı.

HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin ZenderlioğŸlu, teklifin tümü üzerinde yaptığŸı konuşŸmada, teklifi karşŸı olmadıklarını, ancak eşŸitsizliğŸi doğŸru bulmadıklarını söyledi.

ZenderlioğŸlu, bedelin makul bir seviyeye çekilmesinin haksızlığŸın giderilmesine katkı sağŸlayacağŸını belirtti.

HDP olarak teklife vicdani reddin eklenmesini talep ettiklerini, ancak bunun karşŸılık bulmadığŸını ifade eden ZenderlioğŸlu, askerliğŸin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğŸini de savundu.
CHP İzmir Milletvekili Mustafa MoroğŸlu da 2011'de yasalaşŸan bedelli askerlik uygulamasından beklenen sayıda kişŸinin yararlanamadığŸını söyledi.

O dönemde muhalefetten gelen tüm önerilerin iktidar tarafından reddedildiğŸini, bu nedenle bedelli askerlik uygulamasının bugün tekrar gündeme geldiğŸini savunan MoroğŸlu, CumhurbaşŸkanı Recep Tayyip ErdoğŸan ve BaşŸbakan Ahmet DavutoğŸlu'nun bedelli askerliğŸin gündemlerinde olmadığŸına yönelik açıklamaları nedeniyle de çok sayıda gencin yakın zaman önce askere gittiğŸini söyledi.

MoroğŸlu, "CumhurbaşŸkanı'na, BaşŸbakan'a güvenen gençlerimizin suçu ne? ǜlkenin içinde bulunduğŸu durumdan dolayı bu parayı ödeyemeyecek gençlerimizin suçu ne?" diye sordu.

-"Nasıl bir ordu hedeflendiğŸini bilmek herkesin hakkı"

İktidarın, muhalefetin hiçbir önerisine duyarlılıkla yaklaşŸmadığŸını ileri süren MoroğŸlu, "Hazırlanırken, 'bir daha nasıl gündeme gelmez, yurttaşŸlarımız arasında nasıl eşŸitlik sağŸlarız' düşŸüncesiyle hareket edilmeden bu kanun teklifi gündeme geldi. Bu tip ciddiyetsiz yaklaşŸımların sancısını milletimiz çekiyor" dedi.

MoroğŸlu, teklifteki sözleşŸmeli er ve erbaşŸlara ilişŸkin düzenlemelere de değŸinerek, ileride nasıl bir ordunun hedeflendiğŸini bilmenin herkesin hakkı olduğŸunu söyledi.

İktidarın son dönemdeki düzenlemeleri nedeniyle endişŸeli olduklarını ifade eden MoroğŸlu, bu düzenlemelerin AK Parti'ye hizmet etmeyen herkesi cezalandırmaya yönelik olduğŸunu düşŸündüklerini kaydetti.


-"Genelkurmay BaşŸkanlığŸı'nın ne düşŸündüğŸünü tamamen biliyor değŸiliz"

MHP Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın ise CumhurbaşŸkanı ErdoğŸan ve BaşŸbakan DavutoğŸlu'nun bedelli askerliğŸin gündemlerinde olmadığŸına ilişŸkin yakın zamanda yaptıkları açıklamalar olmasına karşŸın, bu teklifin apar topar Meclis'e getirilmesinin nedenini öğŸrenmek istediklerini ifade etti.

Zamanlamanın manidar olduğŸunu belirten Yalçın, yaklaşŸan seçimler nedeniyle buna yönelik bir yatırım olabileceğŸine ilişŸkin eleşŸtirilerin de kaçınılmaz olduğŸunu söyledi.

Yalçın, askerlik görevinin maddi bir karşŸılıkla ölçülemeyeceğŸine işŸaret ederek, "Toplumda zengin fakir uçurumunu yaratacak şŸekilde bir kanun çıkarılması takdir edersiniz ki kamuoyunu rahatsız eder. Bunu, fakir olan insanlardan bedelli askerlik ücretini almamak yönünde bir tasarruf kullandığŸınız takdirde çok rahatlıkla çözüme kavuşŸturabilirsiniz" diye konuşŸtu.
Teklifin, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili olduğŸunu, bu bakımdan Genelkurmay BaşŸkanlığŸı'nın görüşŸünün de önemli olduğŸunu vurgulayan Yalçın, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Genelkurmay BaşŸkanlığŸı'nın bu konuda ne düşŸündüğŸünü, çekincelerinin ne olduğŸunu tamamen biliyor değŸiliz" değŸerlendirmesinde bulundu.
Yalçın, teklifi olumlu oy vereceklerini, ancak iktidarın muhalefetin uyarılarına dikkat etmesini beklediklerini de vurguladı.
 
Kaynak: AA